Situație revoltătoare la cimitirul din satul Vulcăneşti, raionul Nisporeni. Acesta se află chiar în inima localităţii, mai ales că se extinde de la an la an, iar mormintele au ajuns la câţiva pași de locuinţele oamenilor. Mai mult ca atât, teritoriul cimitirului nu este îngrădit şi la fiecare ploaie, gospodăriile din preajmă sunt înnămolite.
Localnicii din satul Vulcăneşti, unde majoritatea populației o constituie etnicii romi se plîng că cimitirul nu are un gard, iar când cad ploi abundente se trezesc cu curţile pline de nămol şi lut, ce este adus de la mormintele, aflate în preajma caselor lor. Oamenii se tem că de acolo s-ar putea răspândi infecţii, iar apa este tot mai poluată, mai ales că locurile de veci sunt acoperite după anumite cutume comunitare.
Aza Ibrian, locuitoare a satului Vulcănești: “De la cimitir trebuie să fie măcar 100 de metri distanţă până la porţile noastre. Dar de la porţile noastre dacă sunt 16 metri-17 metri. Cumva să-l închidă, ori să pună porţi, este de dorit, să pună lumini că noi avem copii, noi avem nepoţi şi noi ne temem să trecem pe la cimitirul acesta. Sincer mirosul e puternic, întrebaţi la toată lumea, nu numai eu, când plouă, când e căldură mare, mirosă, Doamne fereşte.”
Elena Ibrian, locuitoare a satului Vulcănești: “Iese mormintele afară şi avem copii mici, trăim aici, nu putem mânca, vine tot aerul de aici, la noi. Primarul nu se uită deloc la noi. Tot nămolul a venit la noi, am scos cu roaba, ferească Dumnezeu, era numai mâl, glod. Eu doresc să lase cimitirul, să ne pună gardul, să ne ajute primarul. Noi vrem să fie un cimitir nou, dar nu cu epidemia asta în sat. “
Sătenii sunt îngrijoraţi că cimitirul ar putea să se transforme într-un adevărat focar de infecție, iar o dată cu putrefacţia răposaţilor se răspândeşte o duhoare greu de suportat, mai ales vara. Localnicii care trăiesc peste drum de acest cimitir spun că cel mai rău e după înmormântări, când nu mai pot sta în case din cauza mirosului. Ei cer insistent autorităţilor locale să fie construit un gard pe teritoriul cimitirului sau soluţia optimă o văd în amenjarea unui alt cimitir la periferia localităţii.
Elena Vrabie, locuitoare a satului Vulcănești: “Aranjarea cimitirului ne deranjează. Lumea vorbeşte să-l mute, dar nu se mută aşa uşor decedaţii. Noi trebuie să strângem bani pentru gard, ar fi bine să ne ajute puţin şi Primăria, dar acum cu criza asta, cu COVID, bani nu-s. Gardul trebuie construit, trebuie să ne adunăm cu toţii, să strângem cât putem noi, o parte Primăria şi să facem ca să fie totul normal.”
Tudor Stoica, locuitor al satului Vulcănești: “Trăiesc alături de cimitir. Dacă este posibilitate, să ne ajute primarul, să facem gard, că de acum se îngroapă morţii în drum. Ajută şi satul cu bani, dar să ne ajute şi primarul.”
Fiodor Ibrian, locuitor al satului Vulcănești: “Mergem seara pe drum şi e un miros neplăcut, cum dacă mortul şade iată aşa în pământ şi mirosă tare. Avem copii, avem nepoţi. Trebuie ori să-l închidă, să facă un gard şi să-l închidem pe acesta, să dea o bucată de pâmânt, că este pământ cât lumea, cimitirul trebuie să fie în afara satului, nu să fie în mijlocul satului. Când trecem pe drum, ferească Dumnezeu ce-i, o mare putoare, nu putem deja, suntem civilizaţi, lasă să ia măsuri, luaţi măsuri cu noi.”
Svetlana Ibrian, locuitoare a satului Vulcănești: “Vine totul de la cimitir în ograda mea. Cu roaba am cărat, eu nu vă spun minciuni şi vrem să fie un gard, iată care este problema, eu sunt bolnavă şi nouă nu ne trebuie tot ce este aici, se vede groapa, se vede sicriul în mormânt, mortul se vede, dar cui îi trebuie asta?! Noi tot satul ne ridicăm pentru aşa ceva. Noi vrem să fie gard şi gata nu va mai fi problemă. Ne deranjează mirosul, nouă ne trebuie să mirosim morţii aceştia?!”
Problema localnicilor din satul Vulcăneşti a ajuns şi în vizorul Centrului pentru Drepturile Romilor.
PRIN TELEFON: Ion Bucur, directorul Centrului pentru Drepturile Romilor: “M-au informat că au o situaţie neplăcută în privinţa cu cimitirul, este un miros neplăcut, cimitirul nu este amplasat conform regulamentului aprobat. Ei ar dori ca Primăria să o influeţăm cumva, să vorbim ca să ia o atitudine vis-à-vis de această problemă. Conform regulamentului în vigoare anume primăria, autorităţile publice locale sunt obligate să întreprindă măsurile necesare pentru a crea anumite condiţii pentru ca oamenii să nu fie afectaţi de acest miros. Este un regulament, sunt nişte norme, nişte standarde după care trebuia concret să fie înfiinţat acest cimitir.”
Revoltaţi de situaţia creată, sătenii au bătut la uşile autorităţilor locale.Ei au depus o solicitare la Primăria din comuna Cioreşti, de unde face parte şi satul Vulcăneşti pentru a le fi remediată problema. La rândul său, primarul localităţii, Valeriu Guţu recunoaşte că ştie despre nemulţumirile oamenilor şi va încerca să identifice o soluţie în acest caz.
Valeriu Guțu, primarul comunei Ciorești: “Satul Vulcăneşti are şi această problemă, ce ţine de cimitir. Noi această problemă o cunoaştem. De altfel, cimitirele sunt în gestiunea autorităţilor publice locale, dar această problemă noi o avem şi în satul Cioreşti, avem un cimitir vechi, care nici până la momentul actual nu are împrejmuire făcută. Am primit chiar ieri o cerere de la un grup de 35 de locuitori din satul Vulcăneşti, am citit-o pentru a fi rezolvată problema respectivă, care ţine de competenţa autorităţilor publice locale, dar autorităţile sunt formate din consiliu şi primar, deci este nevoie de mijloace financiare. Cât va fi costul, dar trebuie identificarea mijloacelor, dar alocarea mijloacelor nu este atribuţia primarului, dar este atribuţia consiliului local. “
Edilul localităţii a dat asigurări că la şedinţa extraordinară a consiliului local, care urmează să aibă loc la începutul lunii iulie, va fi pusă în discuţie această problemă.
Valeriu Guțu, primarul comunei Ciorești: “Cererea respectivă a cetăţenilor va fi pusă în discuţie în şedinţa de consiliu şi chiar am să-i invit pe cetăţeni să participe şi ei şi dacă consiliul local va identifica resurse financiare, atunci problema respectivă va fi pusă, ea este o problemă stringentă. Am să dau indicaţie ca să se facă proiectul de decizie pe domeniul respectiv. La şedinţa extraordinară care eu sper să o facem până la 10 iulie să includem întrebarea respectivă la discuţii cu consilierii, punctul de pornire este de acolo, este cererea cetăţenilor, se face devizul de cheletuieli şi toată procedura aşa cum este.”
Conform Regulamentului distanţa dintre cimitir şi case trebuie să fie cel puţin de 300 de metri. Potrivit specialiştilor, grădinile ce se află în apropierea cimitirului, apele şi chiar aerul pot fi poluate, iar asta poate provoca boli diareice şi cancer.