ALBASAT
Societate

Cinci muzee din capitală vor putea găzdui expoziții cu implicarea tehnologiilor noi

Cinci muzee din orașul Chișinău vor utiliza tehnologii noi pentru a valorifica patrimoniul cultural. Muzeografii, împreună cu echipe creative formate din artiștii digitali, fotografi, scriitori, specialiști în realitatea virtuală, vor crea proiecte comune cu utilizarea tehnologiilor imersive, transmite IPN.

În cadrul proiectului-pilot „Muzeele Viitorului” va participa Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei, Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală, Muzeul Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu”, Muzeul de Istorie a Orașului Chișinău și Muzeul Național de Artă al Moldovei.

Petru Vicol, directorul general al Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală, a menționat că pentru muzeu acest proiect reprezintă o provocare interesantă. Deși muzeul operează cu lucruri concrete și palpabile,  este deschis spre implementarea proiectelor noi și are „un potențial enorm în implicarea industriilor creative”. Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală este unul din cele mai solicitate muzee, în special de copii, pentru că acolo este prezentat un patrimoniu impresionat dedicat științelor naturii. Muzeul dispune de colecții diverse care ar putea fi încadrate în aceste proiecte, a remarcat directorul.

Tudor Zbârnea, directorul general al Muzeului Naţional de Artă, a afirmat că muzeul are un rol tradițional de colectare, cercetare, etalare sau valorificare. Și există foarte multe proiecte interesante dedicate copiilor. Vizitatorul matur rar vine la muzeul dacă nu a fost în copilărie. Directorul spune că a invitat de multe ori artiști vizuali, dar de fiecare data i s-a spus că arta costă și că lucrările artiștilor vizuali pot fi expuse doar contra cost. „Noi suntem deschiși și așteptăm oferte. Știu că există o grupare destul de extinsă de creatori. Așteptăm idei și gânduri și împreună ne vom consolida eforturile ca să realizăm aceste proiecte”, a spus Tudor Zbârnea.

Sergiu Prodan, ministrul culturii, a declarat că prin acest proiect se oferă posibilitatea de a uni eforturile artiștilor, oamenilor de creație, astfel încât să apară expoziții moderne care utilizează tehnologii noi. Muzeele pot aduce o valoare importantă în economia țării și lansarea acestei inițiative înseamnă un început de creare a unui nou patrimoniu care cu timpul va fi lăsat generațiilor următoare. „Cerințele față de noțiunea de patrimoniu contemporană se schimbă în lume și noi trebuie să fim la curent cu aceste valori și aceste criterii”, a subliniat ministrul.

„Muzeele Viitorului” este un proiect sub egida Ministerului Culturii, care va fi realizat în parteneriat cu Proiectul „Tehnologiile Viitorului”, finanțat de USAID și Suedia, și Asociația Companiilor Creative COR.

Related posts

Elevii intră în vacanța de Paști

Albasat

Talent și dăruire: școala sportivă Grigore Brașoveanu Nisporeni, pe locul 1 în competiția de lupte libere

AlbasatTV, Nisporeni

Peter Michalko: Cei care au fost parte a sistemului când justiția a servit unor interese particulare, reapar în funcții

Albasat

Leave a Comment