Consiliul municipal Chișinău a aprobat majorarea tarifului pentru serviciul public de alimentare cu apă. Noile tarife sunt provizorii și intră în vigoare odată cu publicarea deciziei în mass-media locală. Potrivit unui amendament votat, acestea se vor aplica până la emiterea avizului de către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică, transmite IPN.
Potrivit proiectului, pentru consumatorii casnici, tariful mediu calculat pentru serviciul public de alimentare cu apă potabilă va constitui 16,32 lei/m3, iar pentru serviciul de canalizare – 6,62 lei. Respectiv, în total – 22,94 lei.
Pentru consumatorii non-casnici a fost aprobat tariful de 16,32 lei pentru apă și 10,26 lei pentru canalizare. În total – 26,58 lei, la care se adaugă TVA.
Consiliera Partidului Acțiune și Solidaritate, Zinaida Popa, care nu a susținut proiectul, a declarat că, deși este necesară ajustarea tarifului, majorarea nu trebuie să fie atât de semnificativă. De asemenea, această majorare trebuie să efectuată cu respectarea tuturor procedurilor legale, nu așa cum se procedează în prezent.
Consilierul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, a spus că scumpirile nu sunt populare. Dar orașul nu poate fi lăsat fără apă. Reprezentanții administrației publice locale și cei ai administrației publice centrale trebuie să se așeze la masa de discuții și să identifice soluții. În timpul procedurii de vot, consilierul nu se afla în sală.
Fracțiunea Partidului Socialiștilor a votat pentru proiectul cu privire la ajustarea tarifelor. Alexandr Odințov a motivat decizia prin faptul că există o situație excepțională în aceea ce ține de aprovizionarea orașului cu apă, iar în aceste condiții interesele chișinăuienilor nu pot fi ignorate.
Prezent la ședința CMC, primarul capitalei, Ion Ceban, a declarat că aceste ajustări sunt necesare în condițiile cheltuielilor operaționale, inclusiv la energia electrică. Or, tariful la energie electrică a crescut semnificativ, iar tariful la apă în Chișinău rămâne în continuare cel mai mic. Potrivit lui, grădinițele, școlile, alte instituții sociale, dar și locuitorii nu pot rămâne fără apă.
- 52% din absolvenții de licee și-au continuat studiile în Moldova, anul acesta
- Clădirile publice și comerciale vor limita iluminatul interior cu cel puțin 30%. Decizie CSE
- Peste o mie de infracțiuni cibernetice în 2024, raport INI
- Din 1 ianuarie, energia electrică produsă ziua va fi tranzacționată doar pe piața internă
- Consumul de pește crește. MAIA: Alege produs local de Crăciun și tot anul