ALBASAT
Societate

Codul galben de caniculă, prelungit

Meteorologii au prelungit avertizarea cod galben de caniculă până pe 6 iulie. De asemenea, a fost prelungit până pe 8 iulie și codul galben de pericol excepțional de incendiu (clasa V) cu caracter natural, transmite IPN.

Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat, în zilele următoare  pe arii extinse, temperatura maximă a aerului va atinge valori cuprinse între +33..+36 de grade Celsius. Totodată, pe parcursul zile de vineri noaptea izolat sunt prognozate ploi slabe însoțite de descărcări electrice. Vântul va sufla predominant slab din nord-est.

De asemenea, din cauza lipsei precipitațiilor și a temperaturilor ridicate, până pe 11 iulie a fost prelungit codul portocaliu de scurgere scăzută. Serviciul Hidrometeorologic de Stat atenționează că în bazinul râului Prut se atestă scurgerea scăzută a apei cu 20-30% din valorile medii multianuale lunare. În râurile mici ale Republicii Moldova se atestă scurgerea scăzută a apei cu 10-25% din valorile medii multianuale lunare cu excepția afluenților de stânga al râului Nistru.

Pentru a preveni acutizarea maladiilor cronice, dar și pentru a evita insolațiile și alte efecte negative ale caniculei, specialiștii recomandă populației să limiteze durata plimbărilor între orele 10.00 și 18.00, să consume cât mai multă apă, dar și să poarte haine din fibre naturale și deschise la culoare. Oamenii sunt atenționați să nu aprindă focul în păduri, parcuri și spații forestiere. În condiții de umiditate redusă, vânt și temperaturi ridicate, orice sursă de aprindere scăpată de sub control poate provoca incendii de proporții.  Totodată, în contextul avertizării hidrologice, agenții economici și populația este îndemnată să consume rațional resursele de apă.

Related posts

România a depășit un milion de persoane complet imunizate

Albasat

La intrarea în satul Tomai au fost desenate semne de război interzise prin lege

Albasat

Incendiu într-un cămin din Cimișlia: 60 de elevi au fost evacuați

Albasat

Leave a Comment