ALBASAT
Societate

Comisia de anchetă lobează interesele unui grup care vrea să preia Cariera Micăuți, avocat

Comisia parlamentară de anchetă privind modul de exploatare a substanțelor minerale utile, în loc să-și exercite competențele stabilite prin lege, lobează interesele financiare ale unui grup de persoane care intenționează să preia controlul asupra Carierei Micăuți și să priveze creditorii acestei companii de dreptul la satisfacerea creanțelor. Declarația aparține avocatului Andrei Iosip, care afirmă că scopul scontat al unor membri ai Comisiei de anchetă este de a sista cu orice preț activitatea Carierei Micăuți și de a concedia angajații acesteia, pentru ca, în final, să asigure transmiterea Carierei către cei care au comandat și au finanțat ofensiva.

Într-o conferință de presă la IPN, apărătorul a declarat că aceste lucruri rezultă din acțiunile comise de către unii membri ai Comisiei de anchetă, în special manifestate prin afirmațiile expuse în spațiul media, prin presiunile exercitate, în virtutea funcțiilor deținute, asupra instanțelor de judecată, Inspectoratului pentru Protecția Mediului și Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, prin cauzarea obstacolelor în activitatea economică a entității, denaturarea informațiilor prezentate și altele.

Andrei Iosip a menționat că acea comisie de anchetă a fost constituită prin hotărârea Parlamentului din 27 noiembrie 2020. Conform hotărârii, „Comisia va antrena în activitatea sa toate autoritățile statului responsabile de domeniu, va audia părțile și persoanele implicate și va prezenta Parlamentului într-un termen de 90 de zile, raportul cu privire la rezultatele și concluziile anchetei”. „Respectiv, competențele Comisiei de anchetă sunt foarte clar și limitativ consemnate în hotărârea Parlamentului și vedem totodată că această Comisie nu este abilitată cu competențe speciale, cum ar fi: sistarea activității economice a SA Cariera Micăuți, impunerea instituțiilor statului să pericliteze activitatea carierei și aplicării sancțiunilor, împiedicarea activității prin blocarea drumurilor de acces etc.”, a notat apărătorul.

Avocatul susține că, în nenumărate rânduri, deputații Alexandru Slusari, Lilian Carp și Nicolae Ciubuc, au acuzat că SA Cariera Micăuți activează fără să dispună de actele legale permisive precum și că acesteia i-ar fi interzis să efectueze lucrări de extragere a zăcămintelor minerale utile. „Aici reiterez – Cariera Micăuți activează legal și nu încalcă limitările impuse de organele de specialitate sau de legislația în vigoare”, afirmă Andrei Iosip.

Acesta a făcut referire la faptele care s-au produs ieri, 12 aprilie, pe teritoriul Carierei Micăuți, calificând atât acțiunile deputaților, cât și ale inspectorilor care s-au prezentat acolo ca fiind abuzive. „Cariera Micăuți este atacată fără precedent de politicieni cu interese obscure care mimează anchetarea modului de exploatare a substanțelor minerale utile, pe când de fapt interesele sunt altele. Or, accentuez că domnul Slusari s-a expus tranșant „că în două luni proprietarii Carierei se vor schimba”. Se creează impresia că principala problema a domnului Slusari și persoanelor interesate sunt proprietarii Carierei și nu legalitatea modului de activitate a acesteia”, a spus Andrei Iosip.

Avocatul s-a adresat misiunilor diplomatice și tuturor autoritățile competente ale statului, în mod special Procuraturii Generale, să investigheze în mod obiectiv, imparțial și echidistant acțiunile deputaților nominalizați și să curme acțiunile abuzive ale acestora. „De asemenea, în numele angajaților Carierei Micăuți, menționez că întreg colectivul de muncitori își rezervă dreptul de a realiza acțiuni de protest în caz dacă atacurile asupra carierei nu vor înceta”, a mai spus avocatul.

Related posts

Vot final pentru proiectul de lege privind identificarea electronică și serviciile de încredere

Albasat

LIVE /Ședința Parlamentului Republicii Moldova din 26 iulie 2021

Albasat

60 de milioane de dolari pentru modernizarea sistemului de învățământ

AlbasatTV, Nisporeni