ALBASAT
Actualitate Societate

Concurs pentru selectarea procurorului general

Consiliul Superior al Procurorilor a anunțat concurs pentru selectarea procurorului general. Pretendenții pot depune dosarele până pe 22 noiembrie inclusiv, transmite IPN.

Candidații la funcția de procuror general trebuie să dețină o experiență profesională de cel puțin 10 ani în domeniul dreptului în jurisdicția Republicii Moldova, în jurisdicții străine sau în organizații internaționale, dintre care cel puțin 5 ani în funcția de judecător, procuror, avocat sau ofițer de urmărire penală. Pot candida persoanele care dețin cetățenia Republicii Moldova și cunosc limba română. De asemenea, trebuie să aibă diplomă de licență și de master în drept sau alt act de studiu în domeniul dreptului echivalent acestora.

Viitorul procuror general trebuie să se bucure de o reputație ireproșabilă, iar anterior să nu fie condamnat pentru comiterea de infracțiuni. La fel, trebuie să fie apt din punct de vedere medical pentru exercitarea funcției de procuror și să aibă calități manageriale. O altă condiție este ca în ultimii trei ani până la anunțarea concursului să nu fi fost membru de partid, să nu fi desfășurat activități cu caracter politic în cadrul unui partid sau în cadrul unei organizații social-politice. Nu se vor putea înscrie în concurs persoanele care în ultimele 6 luni au deținut calitatea de membru al CSP.

Procurorul general Alexandru Stoianoglo a fost suspendat la începutul lunii octombrie 2021, iar la sfârșitul lunii septembrie 2023 a fost eliberat din funcție. Interimatul a fost exercitat de către Dumitru Robu, apoi de Ion Munteanu.

Related posts

Certificatele de origine nepreferențială vor fi eliberate și în format electronic

Albasat

Condițiile în care Andrei Năstase va vota demiterea Guvernului Chicu

Albasat

Игорь Додон предлагает провести президентские выборы 1 ноября

Albasat

Leave a Comment