„Orice discuție cu Platforma Demnitate și Adevăr care ar duce la demiterea prin vot a Guvernului Chicu nu poate avea loc decât după ce această ipotetică majoritate parlamentară anti-Dodon, anti-guvernul Chicu se va califica și ar fi demnă și hotărâtă de a face oamenilor dreptate și o viață mai bună”. Declarația aparține liderului Platformei Demnitate și Adevăr și a fost făcută în contextul discuțiilor publice pe marginea demiterii cabinetului de miniștri, condus de către Ion Chicu, notează IPN.
Întrebat cine vor fi deputații care vor vota pentru un nou cabinet de miniștri în cazul demiterii actualului guvern, Andrei Năstase plasează responsabilitatea pe aceeași „ipotetică majoritate”, însă nu înainte ca aceștia să voteze un set de legi care să susțină hotărârea Parlamentului votată pe opt iunie 2019 prin care Republica Moldova a fost declarată stat capturat.
„Pornind de la faptul că avem o hotărâre a Parlamentului Republicii Moldova cu privire la starea de captivitate, pornind de la necesitatea adoptării unor legi în sprijinul implementării acestei hotărâri cu privire la starea de captivitate. Asta va face dovada faptului că cei care votează sunt interesați să schimbe lucrurile în țară. Al doilea pas ar fi să dăm jos acest Guvern și al treilea pas este să punem un Guvernul asumat, un Guvern care bineînțeles nu are cum să aibă printre membrii săi exponenți ai unor grupări care au fost implicați în furtul miliardului, în la spălătoria mafiei rusești, în alte hoții. E posibil acest lucru? E posibil. În ce perioadă de timp? Într-o perioadă foarte scurtă de timp se poate întâmpla acest lucru”, a declarat Andrei Năstase în cadrul emisiuni Punctul pe Azi de la postul de televiziune TVR Moldova.
Liderul Platformei DA nu are un răspuns la întrebarea cât ar ține noul guvern, însă precizează că acest lucru depinde de voința politică, în cazul în care aceasta nu va exista, se va merge la alegeri anticipate.
Andrei Năstase menționează că nu va accepta alianțe de dragul demiterii Guvernului. Potrivit lui, scopul principal este instalarea unui guvern capabil să facă față situației: „Preocuparea noastră nu este doar debarcarea acestui Guvern, dar și pentru instalarea unui Guvern proeuropean competent, capabil. Am venit să ne asumăm noi acest lucru în jurul unor principii, în jurul unor valori, în jurul unor reforme, în jurul unor drepturi și libertăți asigurate pentru oameni, în jurul supremației legii, a angajamentului nostru de a organiza niște alegeri prezidențiale corecte, de a asigura aceasta gestionare a țării pe timp de criză sanitară, pe timp de criză economică. Nu ne punem problema cineva va vota. Oricine dorește binele acestei țări trebuie să voteze”.