ALBASAT
Actualitate Societate

Consumatorii vor putea alege furnizorul de gaze

Parlamentul a adoptat un proiect de lege care reglementează asigurarea separării și certificării operatorilor de transport al gazelor naturale. La finalizarea procesului de separare a sistemului de transport, pe piață vor exista mai mulți furnizori de gaze naturale, iar consumatorii vor putea alege furnizorul de gaze așa cum aleg, de exemplu, furnizorul serviciilor de internet ori ai altor servicii, transmite IPN.

Parlamentul precizează că inițiativa legislativă aparține Guvernului. Potrivit autorilor, unul din principalele angajamente ale Republicii Moldova în raport cu UE în sectorul energetic este asigurarea separării operatorilor sistemelor de transport al gazelor naturale de întreprinderile integrate pe verticală care desfășoară activitate de producere, distribuție, stocare, trading sau de furnizare a gazelor naturale, precum și față de orice companie ce controlează întreprinderile care desfășoară aceste activități. Asigurarea independenței operatorului sistemului de transport în conformitate cu cerințele Pachetului Energetic III va conduce la accesul nediscriminatoriu la rețelele de transport al gazelor naturale a utilizatorilor de sistem și la creșterea competitivității pieței de gaze naturale din Republica Moldova.

De asemenea, în document este descris mecanismul de transmitere și gestionare a rețelelor de transport, în contextul în care proprietarii rețelei nu vor încheia contracte de locațiune cu noul operator desemnat. Prin modificările respective se urmărește scopul de a asigura noului operator previzibilitate în activitatea reglementată pe care urmează să o desfășoare în perioada desemnată, precum și posibilitatea planificării investițiilor necesare în sistemul de transport.

Proiectul de lege a fost votat în a doua lectură de 54 de deputați.

Related posts

Alte 258 cazuri de infectare cu COVID-19 în Moldova. Bilanțul a ajuns la 18 924

Albasat

Gheorghe Cavcaliuc și cei doi colegi ai săi au ajuns la Chișinău

Albasat

Studiu. Enzima-cheie care îi face pe bărbați mai vulnerabili la coronavirus

Albasat

Leave a Comment