ALBASAT
Societate

Convenția privind violența și hărțuirea la locul de muncă urmează să fie ratificată în toamnă

Republica Moldova urmează să ratifice în toamnă Convenția Organizației Internaționale a Muncii nr. 190 privind eliminarea violenței și hărțuirii la locul de muncă. O foaie de parcurs în acest sens a fost elaborată de un grup de inițiativă constituit de către Platforma Femeilor Deputate din Parlamentul de legislatura a XI-a, împreună cu alte structuri de stat, sindicate și organizații din societatea civilă, transmite IPN.

„Reprezentativitatea grupului de inițiativă este o dovadă tangibilă a importanței ratificării acestui document, dar și a valorii forței durabile a dialogului social pe care l-am modelat. Convenția 190 este un instrument de referință. Este primul standard internațional al muncii care abordează violența și hărțuirea în lumea muncii”, a declarat deputata Angela Munteanu-Pojoga într-o conferință de presă.

Corina Ajder, secretar de stat la Ministerul Muncii și Protecției Sociale, a menționat că fiecare a cincea persoană angajată din Republica Moldova este supusă unor forme subtile de hărțuire la locul de muncă. Iar patru dintr-o sută de persoane se confruntă cu forme grave de hărțuire. „Mă bucur să fiu astăzi aici și să observ un consens atât de larg pentru a schimba spre bine această situație. Pentru a contracara acest fenomen, tot mai multe țări din întreaga lume ratifică standardele Convenției 190. Și pentru Republica Moldova ratificare acestui instrument poate fi unul foarte util pentru a crea o lume a muncii bazată pe demnitate și respect pentru toți”, a notat Corina Ajder.

Nelea Rusu, reprezentantă a Organizației Internaționale a Muncii, a spus că această intenție de a ratifica Convenția nr. 190 reprezintă un pas important pentru consolidarea măsurilor de eradicare a violenței și hărțuirii în câmpul muncii. „OIM își prezintă angajamentul de a acorda suportul necesar, prin expertiză, dar și alte mijloace de suport, în procesul de implementare și ratificare a acestei Convenții”, afirmă Nelea Rusu.

„Eu sunt autoarea demersului către Guvernul Republicii Moldova privind ratificarea Convenției OIM nr. 190. Nimeni nu ar trebui să se confrunte cu violență sau hărțuire la locul de muncă, nici în Republica Moldova, nici în altă parte. Ratificarea Convenției nr. 190 nu este un gest ceremonial, dar este dovada unui angajament de muncă, în colaborare cu Guvernul, sindicatele și societatea civilă. Astfel, Republica Moldova se alătură țărilor din întreaga lume pentru a proteja angajați și pentru a asigura că au locuri de muncă sigure, respectuoase”, deputata Iulia Dascălu.

Convenția Organizației Internaționale a Muncii nr. 190 privind eliminarea violenței și hărțuirii la locul de muncă este ratificată de 23 de țări.

Related posts

El este cel mai înalt om din lume. Cât măsoară ”uriașul” și cum arată un baschetbalist de 2,11 metri lângă el

Albasat

Angajatori din sfera HoReCa cer moratoriu pe controale

Albasat

Președintele cheamă grupurile parlamentare la consultări

Albasat

Leave a Comment