Nisporeni Societate

Criza gazelor naturale, discutată la ședința Comisiei pentru Situații Excepționale a raionului Nisporeni

Consiliul Raional Nisporeni a convocat ieri, 26 octombrie 2021, Ședința Extraordinară a Comisiei pentru Situații Excepționale a raionului Nisporeni, în contextul crizei actuale a gazelor naturale și declarării, de către Guvernul Republicii Moldova, a stării de urgență pentru 30 de zile.

„În legătură cu declararea stării de urgență pe piața gazelor naturale aprobată prin Hotărârea Parlamentului Republicii Moldova nr.148/2021, a fost convocată Ședința Extraordinară a Comisiei pentru Situații Excepționale a raionului Nisporeni. În cadrul ședinței serviciile responsabile au informat despre starea lucrurilor din teritoriu și au afirmat că monitorizează permanent situația operativă în condiţiile situaţiei excepţionale”, anunță Consiliul Raional Nisporeni.

Potrivit autorităților din Nisporeni, instituțiile din raion, care sunt aprovizionate cu gaze naturale, activează în regim normal, fară abateri.

Amintim că, cabinetul de miniștri a aprobat pe 22 octombrie curent, în cadrul ședinței Guvernului, Hotărârea cu privire la declararea stării de urgență pentru 30 de zile. 

În perioada stării de urgență, 22 octombrie – 20 noiembrie, Comisia națională pentru Situații Excepționale va emite dispoziții privind instituirea unui regim special de procurare a gazelor naturale în regim rapid; alocarea mijloacelor financiare pentru asigurarea procurării volumelor necesare de gaze naturale; adoptarea deciziilor necesare în scopul asigurării unor acțiuni rapide de asigurare cu gaze naturale, inclusiv prin derogare de la prevederile normative; dispunerea, la necesitate, a raționalizării consumului de gaze naturale și de alte resurse energetice; adoptarea deciziilor de împuternicire a furnizorilor și distribuitorilor să acționeze în scopul procurării, transportării și distribuției gazelor naturale pe întreg teritoriul țării; coordonarea activității mijloacelor de informare în masă privind informarea populației despre cauzele și proporțiile situației excepționale etc.

Related posts

Moldovenii aflați peste hotare vor putea vota pe 11 iulie și cu pașaportul expirat

Albasat

Dumitru Braghiș, ambasador în China

Albasat

Igor Boțan: Intrăm într-o perioadă de stagnare, periculoasă pentru Republica Moldova

Albasat

Leave a Comment