ALBASAT
Actualitate Societate

CSP amână aprobarea rezultatelor concursului pentru selectarea procurorului general

Consiliul Superior al Procurorilor a amânat aprobarea rezultatelor concursului public pentru selectarea candidatului la funcția de procuror general. Decizia a fost luată după ce doi dintre candidați au formulat mai multe cereri în contextul concursului, transmite IPN.

Procurorul Igor Demciucin a depus o cerere prin care a solicitat eliberarea copiilor hotărârilor CSP care au tangență cu concursul, inclusiv eliberarea fișelor de evaluare a celor patru candidați la funcția de procuror general. În alte două cereri se solicită excluderea fișelor de evaluare completate de către ministra justiției, Veronica Mihailov-Moraru, și de către președintele CSP, Dumitru Obadă, ca urmare a probei interviului.

Un alt candidat, Ion Munteanu, actual procuror general interimar, a solicitat să facă cunoștință cu toate fișele de evaluare a candidaților, precum și ca aceste fișe să fie publicate. Astfel, în opinia sa, va fi asigurată transparența concursului.

„Cererile formulate de către candidați au impact direct asupra examinării rezultatelor finale.  Se propune examinarea în data de 28 februarie”, a declarat președintele Dumitru Obadă. Propunerea a fost susținută de către membrii CSP.

Ședința CSP a fost amânată pentru data de 28 februarie.

După proba interviului în cadrul concursului pentru funcția de procuror general, CSP i-a acordat lui Octavian Iachimovschi 8,53 puncte. Procurorul Igor Demciucin a obținut punctajul de 8,19. Actualul procuror general interimar, Ion Munteanu – 8,16, iar juristul Andrei Coca – 4,72 puncte. Atunci, Consiliul anunța că informațiile privind candidatul Octavian Iachimovschi urmează să fie transmise Comisiei de evaluare a procurorilor pentru evaluarea externă a integrității etice și financiare a acestuia.

Funcția de procuror general a rămas vacantă după eliberarea din funcție a lui Alexandru Stoianoglo, în septembrie 2023.

Related posts

Valoarea cadourilor oferite funcționarilor publici nu poate depăși 1000 de lei într-un an

Albasat

345 cazuri de COVID-19, înregistrate în ultimele 24 de ore

Albasat

Deputat PAS: Cu cât mai bine vom avea grijă de funcționari, cu atât statul va fi mai eficient

AlbasatTV, Nisporeni

Leave a Comment