În orașul Călărași au fost lansate lucrările de construcție pentru proiectul finanțat de Uniunea Europeană (UE) privind îmbunătățirea serviciilor de aprovizionare cu apă și canalizare (AAC). Scopul proiectului este asigurarea locuitorilor orașului Călărași cu servicii calitative de aprovizionare cu apă și de canalizare.
Astfel, lucrările deja au început, fiind construit un apeduct de mai bine de 2000 de metri. Lucrările sunt în toi, dar puţin întârziate, din cauza timpului nefavorabil.
Datorită acestui proiect, mulţi cetăţeni ai oraşului vor beneficia pentru prima dată de apă şi canalizare, fiind nevoiţi până acum să se alimenteze din fântânile din curţi.
„Cu siguranţă, acest proiect nu poate fi implementat de primărie, din bugetul primăriei, deoarece este foarte mare. Este binevenit acest proiect pentru oraşul Călăraşi. În acest context de idei, aş vrea să mulţumesc delegaţiei Uniunii Europene, ambasadei Germaniei, pentru acest suport financiar. Acest proiect este în valoare de peste 42 milioane de lei, care se implementează în oraşul Călăraşi.” a spus Ion Olari, primarul oraşului Călăraşi.
Acest proiect este parte a magistralei centrale Chişinău-Străşeni-Călăraşi, care va fi construită din a doua jumătate a anului 2021 şi se planifică a fi finalizată până în 2024. Pentru construcţia magistralei au fost alocate aproximativ 25 milioane de euro.
„Ştim cu toţii că apa este esenţială pentru dezvoltarea durabilă. Rezolvarea problemelor legate de apă, înseamnă progres pe toţi pilonii dezvoltării durabile: economic, social şi de mediu. Uniunea Europeană continuă să vă sprijine în atingerea obiectivelor strategice de dezvoltare şi conectarea populaţiei Republicii Moldova la sisteme sigure de alimentare cu apă şi canalizare.” a declarat Peter Michalko, Șeful Delegației UE în Republica Moldova.
Excelenţele Sale se arată mulţumiţi de rezultatele proiectului şi de părerea cetăţenilor, dar îşi doresc ca după construcţia magistralei, toţi cetăţenii raionului Călăraşi să beneficieze de apeduct şi canalizare, pentru a crea condiţii favorabile tuturor cetăţenilor din regiune.
„Pas cu pas, au fost elaborate şi verificate planuri coerente, iar acum, în sfârşit, construcţia a început. Călăraşi va avea acces la apă potabilă mai bună, calitate care va fi monitorizată. Cetăţenii vor beneficia direct de aceste îmbunătăţiri. Aceasta corespunde întocmai scopului asistenţei germane şi anume de a îmbunătăţi condiţiile de trai în Republica Moldova.” a spus Angela Ganninger, ambasadoarea Germaniei în Republica Moldova.
Proiectul de aprovizionare cu apă şi canalizare din oraşul Călăraşi a fost finanţat de Uniunea Europeană cu aproximativ 2 milioane de euro, echivalentul a 42 milioane de lei. În urma acestuia, va fi construit un apeduct de aproximativ 5000 de metri, fiind începutul construcţiei magistralei Chişinău-Străşeni-Călăraşi, în urma căreia vor fi aprovizionaţi cu apă aproximativ 170 000 de cetăţeni din raioanele Străşeni şi Călăraşi.
- Colaborare internațională la Nisporeni: Ședință de lucru între IGP și experții Poliției Suedeze
- Primul caz de gripă în acest sezon
- Tik Tok ar putea fi închis, dacă prezintă pericol pentru securitatea statului, Igor Grosu
- Chișinăul va cere revizuirea refuzului Interpol de a-l anunța în căutare pe Plahotniuc
- Ministrul Popșoi a discutat cu omologul său israelian despre uciderea rabinului Zvi Kogan