Curtea Constituțională a suspendat prevederile din Codul Electoral care interzic unor persoane asociate partidelor politice declarate neconstituționale să candideze la alegeri. Hotărârea a fost emisă în contextul unei sesizări depuse pe 26 septembrie de deputații din fostul Partid politic Șor, declarat în iunie neconstituțional, transmite IPN.
Sesizarea a fost depusă de către deputații Marina Tauber, Vadim Fotescu, Petru Jardan, Reghina Apostolova și Denis Ulanov. Aceștia i-au solicitat Curții să verifice constituționalitatea articolului 16 alin. (2) lit. e) din Codul Electoral.
În esență, prevederile contestate stabilesc că nu pot fi alese persoanele care la data pronunțării hotărârii Curții Constituționale privind declararea neconstituționalității unui partid politic dețineau calitatea de membru al organului executiv al partidului politic declarat neconstituțional, precum și persoanele care ocupau funcții elective din partea partidului politic declarat neconstituțional, pe o perioadă de 5 ani de la data pronunțării hotărârii Curții. Autorii sesizării i-au solicitat Curții să suspende acțiunea normei contestate.
Curtea observă că, potrivit articolului 38 alin. (3) din Constituție, dreptul de a fi aleși le este garantat cetățenilor cu drept de vot, în condițiile legii, și presupune, între altele, desemnarea și înregistrarea candidaților de către organele electorale. La fel, Curtea reține că această sesizare a fost depusă în perioada înregistrării candidaților la alegerile locale generale, care vor avea loc pe data de 5 noiembrie 2023. Astfel, în eventualitatea în care va declara neconstituțional articolul 16 alin. (2) lit. e) din Codul Electoral, fără a suspenda acțiunea prevederii contestate, hotărârea sa va fi lipsită de efectivitate. Din aceste considerente, Curtea Constituțională a decis să admită cererea de suspendare a acțiunii a prevederilor electorale contestate de deputați până la examinarea în fond, care este planificată pentru data de 3 noiembrie.