Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, spune că a treia tranșă de vaccinuri din lotul de 200 de mii de doze, va ajunge la Chișinău în scurt timp, în funcție de dinamica vaccinării în Republica Moldova. Potrivit diplomatului, România va fi alături de țara noastră pe toată perioada pandemiei, iar ajutoarele oferite de Guvernul de la București vor fi repartizate în toate raioanele Republicii Moldova, indiferent de preferințele politice ale cetățenilor, notează IPN.
Ambasadorul Daniel Ioniță spune că Bucureștiul a insistat ca vaccinurile donate de România să fie repartizate uniform în toate raioanele țării, în regiunea transnistreană și în Găgăuzia.
„România a donat, până la această oră, 77 de mii de vaccinuri, transportul lor a fost făcut prin mecanismul de protecție al UE, iar aceste vaccinuri au fost repartizate, și asta a fost o dorință a noastră, în absolut toate raioanele Republicii Moldova, pentru că am vrut să-i ajutăm pe toți”, a spus Daniel Ioniță în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la ProTV.
Deocamdată, nu se cunoaște data exactă când va ajunge la Chișinău a treia tranșă din lotul de 200 de mii de vaccinuri anunțate anterior de președintele Klaus Iohannis, cert este că România își va respecta în totalitate promisiunile, spune diplomatul.
„Urmează să vină etapizat. Vaccinurile promise de noi vor ține cont inclusiv de dinamica vaccinării în Republica Moldova și de disponibilitatea României. Pentru că aceste vaccinuri sunt donate Republicii Moldova din doza României, din pâinea României am tăiat o felie consistentă pe care am oferit-o cu generozitate cetățenilor Republicii Moldova, indiferent de faptul, dacă iubesc sau nu România”, a spus Daniel Ioniță.
Deși au existat numeroase solicitări din partea cetățenilor moldoveni, deținători ai cetățeniei României, de a deschide centre de vaccinare în incinta Ambasadei sau a consulatelor, pentru a nu fi nevoiți să treacă granița pentru vaccinare, ambasadorul României spune că acest lucru este imposibil.
„Vaccinarea este un act medical, care trebuie să fie exercitat de personal calificat. Sunt tot felul de chestiuni asociate acestui proces de vaccinare, nu este o simplă injecție, treci printr-un interogatoriu medical, completezi o fișă, după ce te-ai vaccinat, medicii poartă răspunderea stării tale de sănătate”, a mai spus Daniel Ioniță.
România a venit cu prima donație de 21.600 de doze de vaccinuri AstraZeneca la data de 27 februarie, permițându-i Republicii Moldova să înceapă imunizarea lucrătorilor medicali din prima linie pe 2 martie. Cea de-a doua tranșă a cuprins alte 50.400 de doze de vaccinuri AstraZeneca și a ajuns la Chișinău la 27 martie.
- Parlicov s-a întâlnit cu șeful Gazprom. Despre ce au discutat
- Republica Moldova va introduce gradual obligația de stocare a produselor petroliere
- Contrabandă cu 100 de tone de alcool etilic. Grupare deconspirată
- Nicolae Ciucă a demisionat de la PNL: „Am înțeles ce ați dorit să ne transmiteți”
- Transnistrenii își iau 9 zile de vacanță de iarnă