ALBASAT
Actualitate Societate

De când au rămas fără licențe, BEM, Banca Socială și Unibank au încasat peste 2,8 mlrd lei

De la retragerea licențelor, în octombrie 2015, și până pe 31 martie 2023, Banca de Economii, Banca Socială și Unibank au încasat mijloace bănești în sumă totală de 2 850 887,8 mii lei, transmite IPN.

În perioada noiembrie 2014-octombrie 2015, Banca Națională a Moldovei a acordat celor trei bănci credite de urgență asigurate cu garanții de stat în sumă totală de 14 121 758,0 mii de lei.

Atât mijloacele disponibile în conturile celor trei bănci la data retragerii licențelor, cât și mijloacele încasate ulterior de lichidatori sunt utilizate pentru cheltuielile aferente procesului de lichidare, precum și pentru onorarea creanțelor aferente creditului de urgență.

Din data retragerii licențelor băncilor și până la 31 martie 2023 inclusiv, lichidatorii au achitat Băncii Naționale și Ministerului Finanțelor o parte din datoriile aferente creditelor de urgență acordate băncilor până la numirea lichidatorilor, care conform ordinii onorării creanțelor sunt în prima clasă de creanțe pentru achitare.

Adițional, pe parcursul trimestrului doi al anului curent, lichidatorii celor trei bănci au organizat mai multe licitații în scopul comercializării activelor aflate în proprietatea băncii și a bunurilor preluate în posesie.

„Lichidatorii celor trei bănci întreprind în continuare măsuri aferente recuperării creditelor. Astfel, lichidatorii colaborează cu organele de anchetă și organele judiciare și continuă lucrul cu debitorii, scopul final fiind rambursarea creditelor contractate de la aceste bănci și achitarea creditelor de urgență acordate de BNM”, precizează BNM într-un comunicat de presă.

Related posts

Tudor Gorea: În Moldova ar putea să se desfășoare un campionat mondial la Kickboxing

AlbasatTV, Nisporeni

В Молдове превышен порог в две тысячи заражений новым типом коронавируса

Albasat

Pedeapsă cu suspendare pentru o tânără beată și fără permis, care a accidentat mortal un pieton

AlbasatTV, Nisporeni

Leave a Comment