Cand se apropie ziua de nastere a unui copil, unii parinti se entuziasmeaza atat de mult incat incep sa faca pregatiri cu luni bune inainte. Exista insa si mamici si tatici care prefera sa evite cheltuielile si nu organizeaza o petrecere. A doua varianta ar putea fi daunatoare pentru copii, potrivit specialistilor.
Dr. Jacqueline Woolley sustine importanta sarbatoririi zilei de nastere intr-un mod aparte deoarece copiii, ca si adultii, cauta sens pentru evenimentele personale.
Dr. Woolley a realizat un studiu despre relatia dintre inaintarea in varsta si petrecerile aniversare, publicat pe Sage Journals. Pentru cercetare, ea a examinat 99 de copii americani cu varste intre 3 si 5 ani. Procedura a fost simpla a ales grupuri de catre trei copii de doi ani care se pregateau sa implineasca trei ani.
Primul a beneficiat de o petrecere aniversara, al doilea nu, iar al treilea a avut parte de o petrecere, desfasurata in dpua parti. Micii voluntarii au fost rugati sa indice, dupa aceea, ce varsta au implinit.
Rezultatele au aratat ca multi dintre micutii care nu au avut parte de un eveniment fastuos au raspuns ca au inca doi ani. Cei care s-au bucurat de petrecere au oferit raspunsul corect, trei ani, iar cei care au avut parte de un eveniment desfasurat in doua etape, au raspuns ca au patru ani.
Astfel, testele doctorului Wooley au demonstrat ca, pentru copiii mici, inaintarea in varsta este direct relationata cu petrecerea aniversara si ca e nevoie de ea pentru a intelege ca incep o noua etapa din viata lor. Deoarece pentru ei nu exista o cauza fizica evidenta sau imediata a inaintarii in varsta, copiii considera petrecerea drept un „ritual” de maturizare si crestere.
Beneficiile organizarii unei petreceri aniversare
Dr. Wooley ii sfatuieste, deci, pe parintii care nu organizeaza petreceri pentru micutii lor, sa isi schimbe obiceiul si sa ia in considerare urmatoarele consecinte pozitive care pot aparea in urma sarbatoririi zilei de nastere:
– copiii capata respect de sine, se simt iubiti si importanti in familie
– copiii capata un sentiment de apartenenta si invata ca evenimentele importante se sarbatoresc alaturi de persoane dragi
– copiii stabilesc relatii sociale dupa invitarea prietenilor, colegilor, rudelor indepartate la petrecerea lor aniversara
– copiii capata amintiri pozitive, care pot persista toata viata
– copiii incep sa devina constienti de trecerea timpului si de cresterea lor
Unii parinti s-ar putea simti presati sa sarbatoreasca ziua de nastere a copilului lor intr-un mod fastuos, ba chiar scump, insa doctorul Wooley subliniaza ca nu e nevoie ca petrecerea sa coplesitoare si costisitoare.
Pentru ca rezultatele pozitive anterior mentionate sa apara, trebuie doar ca micutul sa se simta luat in considerare, iubit si putin rasfatat. E suficient ca el sa primeasca un tort, cadou si sa sufle in lumanari alaturi de parinti si frati pentru marcarea zilei de nastere.