Pe 1, 7 și 8 ianuarie, centrele medicilor de familie din capitală vor avea un program redus de muncă. În policlinicile din sectoare vor fi medici și asistente medicale de gardă.
Șefa Secției sănătate din cadrul Direcției generale asistenţă socială și sănătate a Consiliului municipal Chișinău, Violeta Baltă, a precizat că, potrivit unui ordin al Direcției, coordonatorii instituțiilor medicale din sector vor trebui să organizeze activitatea în zilele de sâmbătă, între orele 8.00 și 14.00, cu program de activitate a medicilor de familie și a medicilor specialiști, în conformitate cu prevederile Codului Muncii. În zilele de sărbătoare – 1,7,8 ianuarie, centrele medicilor de familie din capitală vor activa la fel în prima parte a zilei, iar la primire vor fi medici de gardă.
Georgeta Gavrilița, vicedirector medical al Asociației Medical-Teritoriale Botanica, a specificat pentru IPN că la 1, 7 și 8 ianuarie pacienții cu probleme ușoare de sănătate din sector vor putea fi consultați de medicul și de asistenta medicală de gardă, care vor activa între orele 9.00-13.00 la Centrul Diagnostic-Consultativ Botanica. Responsabilul de la AMT Botanica a precizat că în sector nu s-a mers pe varianta un medic de gardă pentru fiecare centru al medicilor de familie, pentru că la 25 decembrie la medicul de gardă de la Centrul Diagnostic-Consultativ Botanica nu s-a adresat nicio persoană. „Și practica anilor precedenți ne-a arătat că nu are rost să iasă la muncă în aceste zile câte un medic de gardă în fiecare din cele trei centre ale medicilor de familie de la Botanica. Cu atât mai mult în acest an, medicii sunt suprasolicitați, după declanșarea pandemiei COVID-19”, a menționat Georgeta Gavrilița.
La medicul și asistenta medicală de gardă vor putea apela pacienții care au nevoie de injecții intramusculare sau intravenoase, dar și cei cu urgențe minore, cum ar fi febra de până la 38 de grade Celsius, tensiunea arterială de până la 180 mm Hg. „Pentru urgențe serioase, cum ar fi accidente cerebrale vasculare, infarct miocardic, tensiune arterială de 200 mm Hg, dar și în caz de semne certe de COVID-19, pacienții vor trebuie să sune la 112”, a precizat Georgeta Gavrilița.
Violeta Munteanu, vicedirector al AMT Ciocana, a menționat că la 1,7 și 8 ianuarie, în fiecare din cele trei centre ale medicilor de familie din sector vor activa câte un medic și o asistentă medicală de gardă. Vor putea solicita consultații atât pacienți care locuiesc la Ciocana, dar și alți cetățeni.
Medicii recomandă, în perioada sărbătorilor de iarnă, să se evite abuzul de mâncare și alcool. Pentru a preveni răspândirea infecției COVID-19, la mese să nu se adune un număr mare de persoane.
- Colaborare internațională la Nisporeni: Ședință de lucru între IGP și experții Poliției Suedeze
- Primul caz de gripă în acest sezon
- Tik Tok ar putea fi închis, dacă prezintă pericol pentru securitatea statului, Igor Grosu
- Chișinăul va cere revizuirea refuzului Interpol de a-l anunța în căutare pe Plahotniuc
- Ministrul Popșoi a discutat cu omologul său israelian despre uciderea rabinului Zvi Kogan