ALBASAT
Actualitate Societate

Depozitele persoanelor fizice sunt în creștere

În luna mai, depozitele noi atrase la termen au constituit 3 118,1 milioane de lei, majorându-se cu 19,3% față de luna aprilie. Depozitele atrase în moneda națională au înregistrat o pondere de 64,2%, transmite IPN.

Banca Națională a Moldovei precizează că rata medie nominală la depozitele noi atrase în moneda națională s-a diminuat cu 0,62 puncte procentuale comparativ cu luna precedentă și a constituit 7,64%. Rata medie nominală la depozitele în valută s-a majorat cu 0,03 puncte procentuale, constituind 2,16%.

Din perspectiva termenelor de plasare, cea mai mare pondere a revenit depozitelor cu termene de la 6 până la 12 luni, reprezentând o pondere de 38,5% din totalul depozitelor la termen. Depozitele persoanelor fizice atrase la aceste termene au constituit 29,5% din totalul depozitelor.

Depozitele persoanelor fizice au constituit în luna de referință 2 308,8 milioane de lei, în creștere cu 27,5% comparativ cu luna precedentă.

Rata medie la depozitele atrase în moneda națională de la persoanele fizice, comparativ cu luna precedentă, s-a micșorat cu 0,57 puncte procentuale până la nivelul de 8,28%. În același timp, rata medie la depozitele atrase în valută s-a majorat cu 0,01 puncte procentuale și a constituit 2,5%.

În mai 2023, comparativ cu luna precedentă, depozitele în moneda națională ale persoanelor juridice s-au majorat cu 34,1%, iar depozitele în valută s-au diminuat cu 23,6%, respectiv. Rata medie la depozitele atrase în moneda națională de la persoanele juridice, comparativ cu luna precedentă, s-a micșorat cu 0,79 puncte procentuale până la nivelul de 5,77%. În același timp, rata medie la depozitele atrase în valută s-a micșorat cu 0,28 puncte procentuale și a constituit 1,24%.

Related posts

Temperatura turiștilor aflați pe o plajă din Italia, verificată cu drona

Albasat

Un bărbat din Italia și-a pus o cameră video în mască pentru a copia la examenul de permis auto

Albasat

Nisporeni: Exerciții de protecție civilă în plină desfășurare

AlbasatTV, Nisporeni

Leave a Comment