Moldovenii din diaspora care se vor întoarce acasă și se vor stabili în țară vor putea să beneficieze de programul „Prima Casă Plus”. Mai mult decât atât, legea votată recent nu exclude că rudele de gradul I ale beneficiarului „Prima Casă” pot fi stabiliți (și avea venituri) în diaspora atât timp cât beneficiarul folosește imobilul pentru a locui în el. Cu precizări în acest sens a venit deputatul Radu Marian după ce în spațiul online a apărut informația că în urma unui amendament de-al său diaspora nu va avea acces la „Prima Casă Plus”, transmite IPN.
Deputatul a menționat că, încă de la începutul programului „Prima Casă”, există o prevede obligatorie care spune că beneficiarii trebuie să fie angajați în Republica Moldova sau să aibă venituri în Republica Moldova. În varianta proiectului de lege care a venit la Parlament de la Guvern la fel era prevăzută această obligativitate.
„Nu am intervenit pe acest aspect – nu am „scos” și nu am „adăugat” diaspora. Prin amendamentul meu am introdus în lege o concretizare și am reiterat ce este în vigoare și până acum. Hotărârea de Guvern de implementare a Primă Casă a avut permanent obligația ca locuința procurată prin acest program trebuie folosită doar pentru uz propriu, adică să trăiască în ea și să nu sa o dea în chirie sau să n-o țină goală ca mijloc de investiții”, susține Radu Marian.
Potrivit lui, este absolut logic și de bun simț acest lucru. „Deloc nu dorim să încurajăm mai mult locuințe-fantomă, mai în contextul creșterii puternice a prețurilor la imobile din ultimii ani”, mai spune deputatul.
La ultima ședință din sesiunea trecută, Parlamentul a votat în lectură finală un proiect de lege care vine să elimine o serie de bariere în accesarea finanțării pentru procurarea locuințelor prin Programul de stat „Prima casă”. La program pot aplica și persoanele care nu au statut de angajat, dar dispun de venituri oficiale obținute în Republica Moldova, cum ar fi liber profesioniștii, avocații, executorii judecătorești, taximetriștii sau artiștii.
- Buteliile de gaz din apartamentele transnistrenilor, instrument de infracțiune
- Strategia națională de apărare a Republicii Moldova pentru anii 2024-2034, votată de Parlament
- Alocațiile veteranilor de război cresc de la 1 ianuarie 2025
- Cinci instituții din Rețeaua Școlilor Model, dotate cu table inteligente
- Schimbări în cabinetul Maiei Sandu. Președinta a semnat decretul