ALBASAT
Societate

Din 1 noiembrie, șoferii circulă ziua cu faza scurtă a luminilor de întâlnire

Începând cu 1 noiembrie și până pe 31 martie inclusiv, șoferii sunt obligați să circule cu faza scurtă a luminilor de întâlnire la mașini și pe timp de zi, se arată într-un comunicat de presă al Inspectoratului Național de Securitate Publică (INSP). Prevederea din Regulamentul Circulației Rutiere are menirea de a reduce riscul producerii unor accidente rutiere din cauza vremii instabile, care este însoțită în această perioadă de ploi, ceață și alte fenomene meteo ce reduc semnificativ vizibilitatea în trafic.

INSP a făcut apel la șoferi să adapteze viteza la condițiile meteo și de drum și păstreze o distanță mai mare între autovehicule.

Ofițerul de presă al INSP, Ana Chiselița, a comunicat pentru IPN că, în conformitate cu Regulamentul Circulației Rutiere, nu este stipulată o perioadă anumită în care vehiculul trebuie să fie echipat cu anvelope de iarnă. „Șoferii trebuie să se informeze de la Serviciul Hidrometeorologic din timp, așa încât să nu fie surprinși de condițiile meteo”, a menționat Ana Chiselița. RCR prevede că autovehiculele trebuie să fie echipate cu anvelope de iarnă cu marcajul „M + S” (Mud plus Snow – noroi și zăpadă) sau fulguleț, doar în cazul în care pe carosabil este zăpadă, gheață sau polei.

Astfel, conform Regulamentului Circulației Rutiere, șoferii sunt obligați să instaleze anvelopele de iarnă doar în condiții meteo nefavorabile, atunci când pe carosabil există zăpadă, gheață sau polei. „Șoferilor care nu și-au echipat mașina cu anvelope de iarnă, iar condițiile climaterice și starea drumului impun folosirea unor astfel de anvelope, li se aplică o amendă în valoare de 150-300 lei, fără puncte de penalizare”, a precizat Ana Chiselița, ofițer de presă INSP. 

Pe de altă parte, Codul Contravențional prevede că circulaţia pe drumuri cu structură rutieră capitală a vehiculelor cu şenile, a vehiculelor echipate cu pneuri utilate cu crampoane, în lipsa pe suprafaţa carosabilului a zăpezii, gheţii sau poleiului (excepţie fiind cazurile când se atestă o diferenţă esenţială a condiţiilor meteo pe întreg teritoriul Republicii Moldova) se sancţionează cu amendă de la 18 la 30 de unităţi convenţionale (900-1500 de lei), aplicată persoanei fizice, și cu amendă de la 90 la 120 (4500-6000 de lei) pentru persoane juridice. 

Related posts

Fly One a anulat unele zboruri. AAC convoacă o comisie pentru a evalua situația

AlbasatTV, Nisporeni

Veteranii războiului de pe Nistru sprijină lupta ucrainenilor

AlbasatTV, Nisporeni

Președintele Franței: Răspunsul cu privire la aderare va fi clar și vor fi condiții

Albasat

Leave a Comment