Instituțiile medico-sanitare publice din țară au în dotare echipamente medicale vechi, cu o durată de exploatare de peste 40 de ani. Din cauza uzurii avansate, acestea nu pot asigura un act medical calitativ, a menționat avocatul poporului, Mihail Cotorobai, la prezentarea Raportului privind evaluarea nivelului de asigurare a dreptului pacientului la siguranța și calitatea echipamentelor medicale, transmite IPN.
Un sondaj realizat anul trecut de către Oficiul Avocatului Poporului arată că 71% din intervievați cred că dreptul la sănătate este cel mai încălcat drept. Oamenii sunt nemulțumiți de infrastructura depășită a instituțiilor medicale, starea tehnică nesatisfăcătoare a instituțiilor, dotarea tehnico-materială insuficientă. Ombudsmanul a remarcat lacune și în asigurarea dreptului pacienților din detenție la sănătate. În locurile de detenție starea aparatelor medicale lasă de dorit, iar unele din ele nu au fost atestate niciodată, spune Mihail Cotorobai.
Prezentând studiul stării dispozitivelor medicale în 31 de instituții medico-sanitare publice, Elena Cernăuțanu, consultant principal în Direcția gestionarea și investigarea cererilor la Oficiul Avocatul Poporului, a remarcat că doar 67% din Departamentele și Unitățile de Primiri Urgențe corespund standardelor de dotare cu echipamente, elaborate de ministerul de profil. Mai multe echipamente din secțiile de diagnosticare și secțiile chirurgicale sunt cu grad de uzură depășit și fără verificare metrologică. Din numărul de aparate Roentgen raportate de instituții, 34 de aparate, 65% au o uzură de la 75 la 100%, ceea ce indică un risc de prejudiciu pentru pacienți și pentru personalul care lucrează cu aceste dispozitive.
Circa o treime din instituțiile spitalicești raportează deficit de echipamente necesare. 80% din instituții nu au suficiente monitoare pentru monitorizarea parametrilor vitali. Iar dacă numărul monitoarelor pare a fi suficient, acestea sunt uzate și nu pot asigura un act medical calitativ, menționează Elena Cernăuțanu. Totodată, multe echipamente medicale nu au pașapoarte tehnice, ceea ce face imposibilă monitorizarea lucrului acestora. Iar pentru că nu sunt alocate suficiente surse financiare pentru verificarea echipamentelor medicale, pentru întreținerea și repararea lor, există riscuri pentru viața și siguranța pacienților. De asemenea, lipsesc și criteriile de selectare a instituțiilor care necesită modernizare, reieșind din prioritățile sectorului sănătății.
Prezentă la eveniment, secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Rodica Scutelnic, a căzut de acord că nu toate instituțiile medicale sunt dotate cu echipamente care să corespundă standardelor, dar a spus că pe parcursul ultimilor ani au fost făcute investiții masive în sănătate. Numai anul trecut au fost procurate 106 ambulanțe în valoare de peste 100 de milioane de lei.
Avocatul Poporului a recomandat instituțiilor responsabile din sănătate ca managementul dispozitivelor medicale să devină politica de sănătate a statului, să inițieze și să susțină un proces amplu de decontare a dispozitivelor neconforme care nu dispun de verificarea metrologică a instituțiilor din țară, dar și să elaboreze de planuri instituționale pentru procurarea, verificarea și mentenanța dispozitivelor medicale aflate în gestiune.