Conducătorilor auto care vor depăși limita vitezei de circulație cu mai mult de 40 km/h le va fi suspendat dreptul de a conduce mijloace de transport pe un termen de la 30 la 180 de zile. De asemenea, dreptul de a șofa va fi suspendat și în cazurile în care aplicarea sancțiunii contravenționale principale condiționează acumularea a 15 puncte de penalizare. Dreptul de suspendare îi va fi oferit direct agentului constatator. Guvernul a avizat un proiect care vine să modifice Codul Contravențional și Codul Penal, transmite IPN.
Autoritățile explică necesitatea de a atribui dreptul șefului, șefilor adjuncți și șefilor subdiviziunilor desconcentrate regional ale INSP de aplicare a sancțiunii de suspendare a exercitării dreptului special de a conduce prin faptul că instanța de judecată derulează, de regulă, un proces judiciar contravențional într-un termen ce depășește 12 luni. În consecință, este imposibil de a aplica sancțiunea complementară din motivul expirării termenului de șase luni de la data constatării contravenției pentru care au fost aplicate primele puncte de penalizare.
Potrivit proiectului, șoferii vor putea fi sancționați pentru contravențiile constate prin intermediul mijloacelor tehnice. Astfel, persoana fizică sau juridică, proprietar al mijlocului de transport cu care s-a comis o contravenție, va fi trasă la răspundere contravențională în cazul în care nu poate fi identificată persoana care a comis nemijlocit încălcarea.
Prin intermediul mijloacelor tehnice pe parcursul anului 2020 s-au constatat 280 de mii de contravenții dintre care s-au examinat 30 de mii, iar restul au rămas neexaminate. Astfel, se va institui răspunderea contravențională a proprietarului mașinii în cazul în care la expirarea termenului de 60 de zile lucrătoare de la recepționarea solicitării poliției acesta refuză sau se eschivează de a comunica identitatea persoanei căreia i-a fost încredințată conducerea.
Totodată, în legislație va fi inclusă categoria mijloacelor de transport a „ciclomotoarelor” pentru asigurarea tragerii la răspundere penală a persoanelor care comit infracțiuni în domeniul circulației rutiere cu astfel de mijloace.
- Anul Nou vine cu scumpiri ale carburanților
- Cum utilizăm artificiile în siguranță? Recomandări și măsuri preventive
- Republica Moldova e în proces de cuplare la piața de energie electrică europeană
- Moldova va plăti 54 de milioane de lei – cotizații organizațiilor internaționale
- 52% din absolvenții de licee și-au continuat studiile în Moldova, anul acesta