Consumul de droguri reprezintă una dintre cauzele majore ale mortalității evitabile în rândul tinerilor, atât în mod direct, prin supradoză, cât și indirect, prin boli, accidente, violență și suicid asociate consumului de droguri. Datele prezentate de Agenția Națională pentru Sănătate Publică arată că, la sfârșitul anului 2022, numărul cumulativ al consumatorilor de droguri înregistrați oficial era de aproape 12 mii, inclusiv 582 de cazuri noi, incidența fiind de 39,6 cazuri la 100 mii locuitori, comparativ cu 26,3 cazuri la 100 mii locuitori în anul 2021. În contextul Zilei internaționale de luptă împotriva consumului și traficului ilicit de droguri, care este marcată pe 26 iunie, specialiștii atenționează că prevenirea consumului de droguri rămâne cel mai bun mijloc de soluționare a fenomenului, transmite IPN.
Anul acesta, tema Zilei internaționale de luptă împotriva consumului și a traficului ilicit de droguri este „Evidențele sunt clare: investiți în prevenție”. Scopul este creșterea gradului de conștientizare a importanței abordării persoanelor care consumă droguri cu respect și empatie, oferind pentru toți servicii bazate pe dovezi, alternative la pedeapsă, acordând prioritate acțiunilor de prevenire.
Potrivit Raportului Global al Biroului Națiunilor Unite pentru Droguri și Criminalitate care vizează drogurile, emis în 2023, 1 din 17 persoane cu vârste cuprinse între 15 și 64 de ani din lume a consumat un drog în ultimele 12 luni. Numărul estimat de utilizatori a crescut de la 240 de milioane în 2011 la 296 de milioane în 2021 (5,8% din populația globală cu vârsta cuprinsă între 15 și 64 de ani). Aceasta este o creștere de 23%, parțial din motivul creșterii populației.
Raportul European privind drogurile 2024 a scos în evidență unele aspecte îngrijorătoare cum ar fi disponibilitatea drogurilor, care este ridicată la aproape toate tipurile de substanțe. Astăzi, drogurile sunt disponibile și se pot procura cu multă ușurință și, în consecință, se consumă mai mult. Raportul face referire la majoritatea drogurilor, în mod special, se precizează că și unele droguri noi sunt disponibile și cunoștințele despre acestea sunt încă destul de limitate.
Canabisul rămâne cel mai des consumat drog în Europa. Există o diversitate tot mai mare a formelor în care substanțele pot fi disponibile pe piață și consumate. În unele cazuri, cum ar fi canabisul, căile de administrare includ forme noi de vaping. Cocaina este al doilea cel mai răspândit drog din UE. În 2023, statele membre ale UE au confiscat cantități record de cocaină (322 de tone).
next post