ALBASAT
Societate

Duminică se sărbătoresc Floriile

Cu o săptămână înainte de Paști, Biserica Ortodoxă sărbătorește Duminica Floriilor, în acest an pe 12 aprilie. Este ziua în care Iisus a intrat în Ierusalim, fiind întâmpinat de discipoli și locuitorii orașului cu crengi de smochini, curmal și măslin. „Creștinii sunt îndemnați să se bucure de intrarea Domnului în Ierusalim și, probabil, Hristos vrea să intre în Ierusalimul sufletului nostru. Să găsească ceva plin de vlagă duhovnicească, un om pocăit, îndreptat. Așa ne vrea Dumnezeu”, a declarat pentru IPN preotul Octavian Moşin, de la Biserica Întâmpinarea Domnului din cadrul Universității de Stat din Moldova.

Anul acesta, în condițiile restricțiilor impuse în legătură cu pandemia COVID-19, enoriașii nu vor putea veni la slujbe cu rămurele de salcie. Dar sunt în drept și chiar sunt îndemnați să facă rugăciunea bunului creștin acasă.

La Biserica Întâmpinarea Domnului din cadrul USM, slujbele au loc în regim obișnuit, însă fără participarea enoriașilor. În această seară vor fi sfințite stâlpările, dar și mâine, după slujbă, iar vor fi binecuvântate. Ulterior acestea vor putea fi luate de lângă biserică, de trecători, astfel să aibă o bucurie și o participă din această sărbătoare. Acestea ramuri de salcie amintesc de acele flori, de acea verdeață, cu care a fost întâmpinat Hristos în Ierusalim.

Preotul a menționat că acelor credincioși care au solicitat voluntarii bisericii le vor duce stâlpările acasă. Enoriașii mai solicită și lumânări, nafură, agheasmă, care îi mângâie în aceste timpuri, când nu pot fi prezenți la rugăciunea sfintelor lăcașe.

Credincioșii sunt îndemnați să-și amenajeze în casă ungherașul de rugăciune, unde să fie în legătură Dumnezeu, în pace cu cei din jur, unde ar înmulți dragostea și s-ar bucura de binecuvântarea pe care o transmite biserica. Mai mult ca atât, spune preotul, astăzi, oamenii pot asculta slujbele la televizor sau online. Credincioșilor de la Biserica Întâmpinarea Domnului le-au fost transmise rugăciunile care se cuvin a fi citite acasă, în lipsa preotului. De asemenea, de la slujba Floriilor vor filmate cele mai culminante momente, care ulterior vor fi transmise enoriașilor.

De Florii, creștinii care au postit, au dezlegare la pește.

Related posts

Alocații de 2 200 și 3 500 de lei pentru refugiați și comunitățile gazdă

Albasat

UE debursează 105 mln euro destinați Fondului de reducere a vulnerabilității energetice

AlbasatTV, Nisporeni

Portughezii au creat masca reutilizabilă care „ucide” coronavirusul

Albasat

Leave a Comment