ALBASAT
Actualitate Diverse Nisporeni Societate

Educație pentru toți: 20 de copii romi refugiați din Ucraina se pregătesc să învețe la Nisporeni

În orașul Nisporeni, procesul de integrare a copiilor refugiați din Ucraina continuă să fie o prioritate, iar recentele vizite de lucru demonstrează angajamentul autorităților locale și internaționale pentru a sprijini acești copii în accesul la educație. Un grup, format din reprezentanți ai Ministerului Educației și Cercetării, UNICEF-Moldova și organizații non-guvernamentale, a efectuat o vizită pentru a evalua progresul în integrarea celor 20 de copii refugiați, dintre care majoritatea sunt de etnie romă.

Scopul principal al vizitei a fost monitorizarea situației refugiaților din Ucraina găzduiți în Centrul de plasament temporar din Nisporeni și discutarea măsurilor necesare pentru integrarea acestora în sistemul educațional local. Delegația a vizitat Liceul Teoretic „Mircea Eliade” din Nisporeni, unde au fost discutate soluții pentru ca acești copii să aibă acces rapid la educație. Directorul liceului, Vasile Vacari, a confirmat că instituția de învățământ este pregătită să primească acești copii: „În cadrul vizitei a fost analizată situația de la Liceul Teoretic „Mircea Eliade”, condițiile create pentru elevi și cadrele didactice, precum și posibilitatea înmatriculării refugiaților care sunt plasați în Centrul de plasament din raionul Nisporeni. În cadrul discuției, au fost examinate și propunerile noastre, iar în urma vizitării și evaluării condițiilor din sălile de clasă, am fost apreciați foarte pozitiv. După aceea, am avut o întâlnire cu refugiații, părinții și copiii care urmează să fie înmatriculați în acest liceu. Discuția a fost una constructivă. În urma discuțiilor, am convenit cu părinții copiilor din centrul de plasament să organizăm pe 20 noiembrie o zi a ușilor deschise pentru acești copii și să-i înmatriculăm în rândul liceenilor. Copiii, cu vârste cuprinse între 7 și 16 ani, vor fi înmatriculați în clasele corespunzătoare vârstei lor. De asemenea, au avut loc discuții despre reorganizarea gimnaziului Vulcănești și posibilitatea înmatriculării copiilor care doresc să continue studiile la Liceul Teoretic „Mircea Eliade”

În plus, autoritățile locale și organizațiile partenere au subliniat importanța cursurilor de limba română pentru acești copii, care vorbesc în mare parte limba rusă. Ivan Duminica, Șeful Serviciului politici în domeniul relațiilor interetnice la Ministerul Educației și Cercetării, a declarat: „Noi suntem membri ai grupului pentru educația refugiaților. Grupul este coordonat de Ministerul Educației și Cercetării, împreună cu organizațiile internaționale, precum UNHCR și UNICEF. Atunci când știm că într-o anumită localitate există o mare concentrare de copii de vârstă școlară, venim și elaborăm măsuri pentru a-i integra în instituțiile de învățământ.

În cazul nostru, la Nisporeni, avem un centru temporar pentru refugiați, unde sunt adăpostiți 18 copii de vârstă școlară. Suntem acum la Liceul Teoretic „Mircea Eliade”, împreună cu Direcția de Învățământ a raionului Nisporeni, conducerea raionului Nisporeni și partenerii noștri – organizații non-guvernamentale precum Târna Rom și Vocea Romilor – adică toți actorii care pot contribui la integrarea acestor copii în educație.

Acum vizităm sălile de clasă pentru a vedea unde vor studia acești copii. După aceea, vom vizita centrul temporar pentru refugiați și vom vorbi cu părinții pentru a-i convinge că este important să-și trimită copiii în instituții de învățământ din Republica Moldova. Acesta este un contingent specific, refugiați ucraineni de etnie romă, și de aceea trebuie să-i convingem să vină. Aici le vom oferi și cursuri de studiere a limbii române, deoarece ei sunt vorbitori de limbă rusă. Facem tot posibilul ca ei să se integreze prin educație; vor învăța aici, vor vorbi cu alți copii care vorbesc română și considerăm că astfel vor fi integrați în societatea noastră.”

Liceul „Mircea Eliade” din Nisporeni a fost apreciat pentru dotările sale moderne, inclusiv săli de clasă renovate, tehnologie de ultimă oră și un stadion sportiv performant.

„Am văzut o școală foarte bună, cu dotări noi, cu intervenții recente, un stadion sportiv deosebit de performant, cu săli de clasă renovate și condiții extraordinare pentru copilași de toate vârstele, atât pentru clasele primare, cât și pentru cele mari. Au tehnologie de ultimă oră, table digitale, sală de computere, proiectoare, televizoare, deci este o școală la standarde europene, aș putea spune.”

De asemenea, s-a discutat despre organizarea unei vizite pentru părinții refugiaților, pentru a facilita înscrierea copiilor în școală și pentru a îi ajuta să se familiarizeze cu mediul școlar. Această inițiativă va asigura o tranziție lină pentru copii în sistemul educațional din Republica Moldova, promovând integrarea lor completă în comunitatea locală.

Related posts

Casa Națională de Asigurări Sociale va fi reorganizată. Din 40 de case teritoriale vor rămâne doar 5.

A fost lansat portalul Centrelor Comunitare de Sănătate Mintală: sanatate-mintala.md

AlbasatTV, Nisporeni

Un bărbat din Călărași, spitalizat cu arsuri pe 80% din suprafața corpului

AlbasatTV, Nisporeni

Leave a Comment