Portal de știri
Societate

Emmanuel Macron: Republica Moldova poate conta pe sprijinul Franței și al UE

Președintele francez, Emmanuel Macron, a transmis la Chișinău trei mesaje cheie din partea Franței, printre care un mesaj de prietenie și de admirație pentru munca și generozitatea față de refugiații din Ucraina. Al doilea mesaj este de susținere pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova, iar al treilea este de solidaritate. Potrivit oficialului, Republica Moldova nu este singură în fața dificultăților cu care se confruntă și poate conta pe sprijinul Franței și al Uniunii Europene. Declarația a fost făcută la conferința de presă susținută împreună cu președinta Maia Sandu, după întrevederea care s-a desfășurat cu ușile închise, transmite IPN.


Maia Sandu a declarat că aceasta este prima vizită în Republica Moldova a unui președinte francez în ultimii 24 de ani. Și este simbolic și faptul că vizita are loc în anul în care sunt marcați 30 de ani de relații bilaterale diplomatice. Potrivit ei, relația dintre Franța și Republica Moldova a devenit mult mai dinamică în ultimul un și jumătate. „Contactele frecvente și productive confirmă caracterul special al prieteniei moldo-franceze. Avem o agendă bilaterală consistentă. Astăzi guvernele țărilor noastre vor semna trei acorduri importante pentru Republica Moldova”, a notat șefa statului.

Președinta a spus că Franța și Moldova au inițiat un dialog bun în domeniul combaterii corupției, inclusiv în domeniul recuperării activelor furate. „Cooperarea dintre țările noastre, în ultimul an, a permis identificarea mai multor bunuri infracționale, originale din Moldova, pe teritoriul Franței. Pentru întoarcerea în Moldova a acestora bunuri identificate trebuie consolidat dialogul instituțional între Centrul Național Anticorupție și Agenția franceză pentru Gestionarea și Recuperarea Bunurilor Sechestrate și Confiscate. La fel, am inițiat cooperarea dintre Autoritatea Națională de Integritate și Înalta Autoritate franceză pentru Transparență în Viața Publică”, a menționat Maia Sandu.

Șefa statului a spus că în Franța se află o comunitate moldovenească mare, fie că cetățenii se află la studii, fie la muncă. Și în acest sens există interesul pentru semnarea unui acord în domeniul securității sociale. „Timp de 30 de ani, Franța a fost alături de Republica Moldova, inclusiv în perioade dificile, așa cum este perioada prin care trecem acum, având războiului Rusiei împotriva Ucrainei la hotarul nostru. Moldova a condamnat ferm agresiunea militară rusă, am pledat pentru restabilirea păcii”, a notat Maia Sandu. Președinta a mai spus că, în pofida greutăților, autoritățile își sporesc eforturile pentru a schimba în bine viața cetățenilor – au fost inițiate reforme în diverse domenii, se lucrează la consolidarea democrației și a instituțiilor de stat, se cooperează cu Uniunea Europeană, care potrivit ei, este principalul partener economic și de dezvoltare.


Maia Sandu și-a exprimat speranța că cererea Republicii Moldova de aderare la Uniunea Europeană  va fi sprijinită de statele membre UE la Summitul de la Bruxelles. „Contăm, domnule președinte, pe susținerea continuă a Franței pentru statutul de țară-candidată a Republicii Moldova. în condițiile dificile în care ne aflăm, acest pas important ne va ajuta să continuăm reformele inițiate și consolidarea democrației noastre”, a mai spus șefa statului.

Emmanuel Macron a declarat că prezența la Chișinău se înscrie într-un context dublu – războiul și faptul că Republica Moldova este vecina Ucrainei care suferă din cauza agresiunii ruse. Totodată, Moldova are o conducere care își declară cu fermitate dorința de democrație, de pace și de a se integra în Europa. „Faceți acest lucru cu mult curaj într-o țară care este orientată în întregime către Uniunea Europeană în ceea ce privește relațiile economice, valorile. Sunteți o țară francofonă și francofilă, care încă de pe acum este profund înrădăcinată în familia europeană”, a notat oficialul.


El a spus că vizita sa are loc într-un moment deosebit pentru Franța. În Moldova se află în calitate de președinte al Franței, dar și în calitate de șef al unui stat care exercită președinția Consiliului UE.

Oficialul a mai spus că ceea ce se întâmplă în Ucraina reprezintă o amenințare pentru stabilitatea regiunii și are consecințe asupra vieților și a economiilor, în următoarele va fi o provocare în sine. Potrivit lui, Rusia a încălcat principiile fundamentale ale securității colective de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, decizând să violeze integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei. Or, acesta era un principiu fundamental al continentului european.

Vizita sa are ca obiectiv să arate hotărârea de a consolida relația Franței și a Uniunii Europene cu Moldova. Potrivit lui, dorința Moldovei de a se alătura familiei europene este perfect legitimă. Cererea urmează să fie dezbătută în baza unui aviz emis de Comisia Europeană. Oficialul a menționat că Franța își va juca rolul de președinte pentru a permite să se ajungă la un consens care să recunoască amploarea eforturilor realizate și legitima dorință a poporului moldovenesc de a se alătura UE, având în vederea situația traversată. „În plus, doresc să ofer garanții de cooperare accelerate pentru Moldova, care nu înlocuiesc procesul de aderare, dar care au ca scop să deschidă modalități de solidaritate și de cooperare concrete cât se poate de rapid”, a declarat președintele francez.

Related posts

Cursul valutar oficial la 01.04.2020

Albasat

Tudor Deliu s-a lansat în campanie: Este o mare onoare și o mare responsabilitate

Albasat

Alte 1028 de cazuri de COVID-19, înregistrate în ultimele 24 ore

Albasat

Leave a Comment