ALBASAT
Actualitate Societate

Energocom inițiază procedura de achiziție a gazelor naturale

Compania Energocom inițiază procedura de achiziție a gazelor finanțată din sursele Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, urmare a finalizării etapei a treia de precalificare a potențialilor furnizori de gaze naturale, unde s-au precalificat 8 companii. Prima licitație va avea loc astăzi, 4 septembrie, invitații de participare fiind expediate tuturor companiilor precalificate în cadrul celor trei etape, anunță Energocom într-un comunicat de presă, citat de IPN.

Gazele ce vor fi achiziționate urmează a fi stocate și utilizate pentru consum în Q1’24 conform solicitărilor Moldovagaz. Procedura de achiziție va avea loc în conformitate cu regulile BERD, fiind accesată repetat tranșa de diversificare în valoare de 100 de milioane de euro din împrumutul oferit Energocom. Compania precizează că în spiritul transparenței, la licitație au fost invitați reprezentanți din partea acționarului Energocom, ministerului de resort, diverse structuri de stat, dar și reprezentanți ai societății civile.

Din cele 11 dosare depuse în a treia etapă, au fost precalificate 8 companii. Este vorba despre: Depa Commercial SA (Grecia);Engie S.A (Franța), Engie Energy Management Romania SRL (România/Franța), Axpo Bulgaria EAD (Bulgaria/Elveția), Axpo Solutions AG (Elveţia), Trafigura Nat Gas Limited (Malta/Elveţia), Trafigura Trading SARL (Elveţia), Met Austria Energy Trade GmbH (Austria/Ungaria). Potrivit Energocom, chiar dacă companiile respective sunt parte a unor grupuri de companii, evaluarea acestora a fost făcută pe fiecare companie în parte pentru a putea aprecia capacitatea acesteia separat de grup.

Creditul BERD, în valoare totală de 300 de milioane de euro, a fost acordat Energocom în baza unui Acord de Împrumut. Acesta este de tip revolving fiind divizat în două tranșe: tranșa de diversificare, în valoare de 100 de milioane de euro, și tranșa de urgență, în valoare de 200 de milioane de euro. Ambele tranșe au fost utilizate anul precedent și au fost rambursate integral, iar conform condițiilor contractuale, după perioada de „clean-up” acestea pot fi accesate repetat. Creditul oferit de BERD a fost utilizat de SA Energocom pentru crearea stocurilor strategice de gaze, fiind astfel diminuate riscurile legate de posibilele limitări sau sistări în furnizarea gazelor naturale, în contextul războiului din Ucraina.

Related posts

Primăriile din Nisporeni pot aplica la proiecte în cadrul programului „Satul European”

Albasat

COVID-19: În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 260 de cazuri noi

Albasat

Andrei Năstase despre relația cu Maia Sandu și despre blocul ACUM

Albasat

Leave a Comment