ALBASAT
Actualitate Nisporeni Societate

Escrocherii pe rețelele sociale: Cum să identifici fraudele legate de vânzările online

În perioada 14.02.2025 – 14.05.2025, Inspectoratul de Poliție Nisporeni, în conformitate cu Ordinul nr. 10 din 11.02.2025, lansează o campanie locală de informare a populației cu privire la siguranța personală și prevenirea escrocheriilor. Campania are scopul de a atenționa locuitorii din orașul Nisporeni și zonele învecinate cu privire la o metodă de fraudă tot mai frecvent întâlnită, care vizează sustragerea fondurilor de pe conturile bancare ale persoanelor.

Atenționarea poliției: Fiți prudenți!

Inspectoratul de Poliție Nisporeni face apel la cetățeni să fie extrem de vigilenți și să evite să cadă pradă escrocilor care folosesc diverse strategii pentru a obține informații sensibile și a accesa conturile bancare ale victimelor. O metodă recentă de fraudă, ce s-a răspândit pe rețelele de socializare și pe site-uri de comerț online, presupune contactarea utilizatorilor de carduri bancare, în scopul obținerii de informații confidențiale.

Modul de operare al infractorilor

Escrocii aleg să publice anunțuri pe site-uri de vânzări (precum Informașca Nisporeni, 999.md, Facebook, Odnoklasniki etc.) prin care oferă spre vânzare diverse bunuri, cum ar fi lemne de foc sau alte produse de interes general. Persoanele care sunt interesate de aceste oferte transferă sumele de bani pe conturile infractorilor, fără a mai primi bunul promis.

O altă variantă a acestei escrocherii presupune ca infractorii să se arate interesați de bunul oferit spre vânzare, iar apoi, sub pretextul rezervării sau achiziționării acestuia, solicită date confidențiale, precum numărul cardului, codul de securitate (CVV/CVC) sau parolele unice (OTP-uri), primite prin SMS pe telefonul mobil al deținătorului de card.

În realitate, aceste date sunt utilizate de infractori pentru a accesa conturile Web/Mobile-banking ale victimelor și pentru a efectua transferuri de bani sau plăți online frauduloase. Astfel, escrocii pot transfera sumele de bani către alte conturi sau carduri, lăsând victima fără mijloace financiare.

Ce trebuie să știe cetățenii?

Poliția subliniază faptul că, pentru efectuarea transferurilor de bani din contul bancar, nu este necesar să oferiți niciodată informații sensibile, precum PIN-ul cardului, codul CVV/CVC, parolele unice (OTP-uri) sau orice altă informație personală. Nici reprezentanții băncii sau alte instituții financiare nu vor solicita astfel de informații în cadrul unei tranzacții financiare.

Dacă vi se cere un astfel de detaliu, este un semnal clar că sunteți în fața unui atac de tip escrocherie și trebuie să acționați imediat pentru a vă proteja fondurile.

Cum să vă protejați?

  1. Nu furnizați niciodată informații confidențiale: Nu răspundeți la cererile de date personale, coduri PIN sau parole, indiferent de sursa acestora.
  2. Verificați cu atenție anunțurile online: Fiți sceptici la ofertele care par prea bune pentru a fi adevărate. Evitați să trimiteți bani înainte de a primi bunurile sau serviciile solicitate.
  3. Verificați sursele de contact: Nu comunicați prin canale nesecurizate sau cu persoane pe care nu le cunoașteți personal.
  4. Raportați orice activitate suspectă: Dacă aveți îndoieli sau deveniți victima unei fraude, contactați imediat poliția prin numărul unic de urgență 112 și adresați-vă băncii pentru a bloca accesul la conturi.

Cum să acționați în cazul în care sunteți victima unei escrocherii

Dacă ați căzut victimă acestei fraude, nu ezitați să apelați imediat la autoritățile competente. Contactați poliția la numărul de urgență 112 și informați banca cu privire la tranzacțiile suspecte. Este important să reacționați rapid pentru a minimiza pagubele și pentru a preveni alte pierderi financiare.

Inspectoratul de Poliție Nisporeni vă încurajează să rămâneți vigilenți și să contribuiți la securitatea comunității, evitând să cădeți pradă escrocilor care încearcă să profite de bunăvoința și încrederea cetățenilor. Doar prin informare și prevenție putem împiedica răspândirea acestui tip de fraudă.

Fiți prudenți! Protejați-vă bunurile și informațiile personale!

Related posts

Curtea de Apel a respins contestaţia depusă de AUR privind secțiile de votare în diasporă

Albasat

Ion Chicu: Corupția și injustiția pornesc de la imixtiunea politicului

Albasat

Maia Sandu despre contractul cu MGRES: Voi discuta cu Guvernul la prima ocazie

AlbasatTV, Nisporeni

Leave a Comment