Muzeul Parlamentului găzduiește o expoziție dedicată deportărilor, în contextul comemorării victimelor acestora. Expoziția este organizată de Secția resurse informaționale a Parlamentului, în colaborare cu Agenția Națională a Arhivelor, și poate fi vizitată până la sfârșitul lunii iulie, transmite IPN.
Într-un comunicat de presă, Parlamentul menționează că expoziția de documente și fotografii „Calvarul deportărilor” conține dosarele și listele în original ale persoanelor deportate în perioada regimului sovietic totalitar, documente ale persoanelor supuse represiunilor politice din diferite localități ale Republicii Moldova, listele persoanelor condamnate de către tribunalele militare, precum și amintiri ale persoanelor deportate.
Printre documente se regăsesc extrasul din planul de desfășurare a operației de deportare a „elementelor antisovietice” din localitatea Susleni, raionul Orhei și lista „elementelor antisovietice” din raionul Călărași. Alte exponate sunt rechizitoriile din dosarele penale ale inculpaților Russu Gheorghii Anton, învățător, locuitor al satului Cosăuți, raionul Soroca, deținut în lagărul din Ivdeli, regiunea Sverdlovsk, Rusia, și Gaitur Ivan Vasilevici, fost primar al satului Stolniceni, raionul Ungheni, decedat în lagărul din Ivdeli, precum și extrasul din procesul-verbal al slujitorului bisericesc Draganov Stepan Petrovici. Printre exponatele care se fac remarcate este cererea Verei Roșca, scrisă în limba română și adresată lui Hrușciov, pentru eliberarea din detenție a soțului său, Roșca Pavel Gheorghe, locuitor al satului Unțești, raionul Ungheni. Un alt document care atrage atenția este încheierea judecătorească privind acordarea dreptului de revenire din locurile de deportare a unor locuitori din Avdarma, raionul Comrat, județul Bender.
La 12 iunie s-au împlinit 82 de ani de la primul val de deportări sovietice din Basarabia și Nordul Bucovinei, care a avut loc în noaptea de 12 spre 13 iunie 1941. Alte două valuri de deportări au avut loc în perioada 5-6 iulie 1949 şi 31 martie – 1 aprilie 1951.
next post