Fiecare al doilea respondent al primul sondaj național de opinie publică privind integritatea în sectorul justiției – Justiție pentru Moldova – evaluează corupția ca fiind prezentă în sistemul judecătoresc (48%), sistemul procuraturii (47%) și în poliție (46%), iar 38% consideră că corupția este răspândită în rândul avocaților. Studiul a fost prezentat de Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), în cooperare cu Magenta Consulting, într-o conferință de presă la IPN.
Potrivit lui Dumitru Slonovschi, director general Magenta Consulting, datele sondajului mai arată că majoritatea respondenților au auzit despre reformele din sectorul justiției și anticorupție din Moldova (70%) și strategia pentru asigurarea independenței și integrității sectorului de justiție din Moldova (62%), însă cunosc într-o măsură mai mică detalii despre acestea.
40% din intervievați se consideră informați în privința reformei în sectorul justiției și anticorupție din Moldova, iar majoritatea (59%) au declarat că sunt puțin/deloc informați la acest subiect. Top trei surse de informare despre reforma justiției și anticorupție sunt: TV (57%), rețelele de socializare (48%) și site-urile de știri (35%).
Opiniile cetățenilor sunt divizate în ceea ce privește nivelul de încredere în rezultatele vetting-ului judecătorilor și procurorilor. Pe de o parte, 40% declară că sunt încrezători în rezultatele evaluării: 13% au foarte multă și 27% mai degrabă multă încredere. Pe de altă parte, 42% susțin că au puțină încredere. 15% din respondenți spun că deloc nu au încredere în rezultatele acestuia.
Potrivit lui Dumitru Slonovschi, majoritatea respondenților (75%) sunt de opinia că înființarea unei Curți Anticorupție și un sistem nou de instanțe judecătorești anticorupție sunt importante pentru Moldova.
De asemenea, majoritatea respondenților susțin aderarea Moldovei la Uniunea Europeană (68%), iar cei mai mulți din aceștia (95%) fiind de părere că reforma justiției e crucială pentru integrarea europeană a Republicii Moldova.
Potrivit lui Iulian Groza, director executiv IPRE, prin întrebările din sondaj s-a încercat captarea cât se poate de bine a percepției cetățeanului atât din perspectiva informării generale, dar mai ales din perspectiva interacțiunii și s-a dorit să se vadă cum această perspectivă se schimbă. Speră că sondajul va reprezenta o bază, care ulterior să fie analizată de factorii de decizie.
Studiul a fost efectuat pe un eșantion de 1143 de respondenți cu vârsta de la 18 ani, cu o marjă de eroare de 2,9%. Acesta a fost realizat în perioada 24 noiembrie – 22 decembrie 2023.