Consiliul de directori executivi al Fondului Monetar Internațional (FMI) a aprobat solicitarea autorităților Republicii Moldova privind susținerea programului de reforme economice prin Mecanismul extins de creditare (ECF) și Mecanismul de finanțare extinsă (EFF). În urma aprobării solicitării, vor fi debursate circa 84,4 milioane de dolari SUA. Suma totală a debursărilor în cadrul programului pe o durată de 40 de luni, încheiat cu Republica Moldova, va constitui circa 590,6 milioane de dolari SUA, transmite IPN.
Potrivit unui comunicat de presă al FMI, în urma discuțiilor din cadrul Consiliului de directori executivi, Kenji Okamura, director adjunct al FMI și președinte în exercițiu al ședinței, a declarat că autoritățile Moldovei au atins progrese demne de laudă în reabilitarea sectorului bancar și consolidarea stabilității macrofinanciare. Cu toate acestea, pandemia de COVID-19, seceta din anul 2020 și creșterea continuă a prețurilor globale la resursele energetice au încetinit activitatea economică, intensificând riscurile de reducere a creșterii economice și au complicat elaborarea politicilor. Programul susținut de FMI urmărește redresarea post pandemică, vine să satisfacă nevoile stringente de dezvoltare și să consolideze cadrul instituțional și cadrul de guvernanță ale Republicii Moldova.
Autoritățile au reacționat rapid pentru a atenua impactul macroeconomic negativ al șocurilor, concentrându-se pe politici necesare pentru susținerea sistemului de sănătate, programelor de asistență socială și activității de afaceri. Cu toate acestea, pentru a susține redresarea sunt necesare politici consistente, inclusiv menținerea unei poziții bugetar-fiscale pe termen scurt care să echilibreze cu grijă asistența socială bine țintită și cheltuielile pentru dezvoltare, a spus oficialul FMI.
Reformele recente implementate de Banca Națională a Moldovei (BNM) și susținute de FMI s-au dovedit vitale pentru menținerea stabilității macrofinanciare în timpul crizei. Pe viitor, autoritățile trebuie să-și continue eforturile de sporire a credibilității și eficacității politicilor BNM, de consolidare a cadrului de supraveghere a sectorului financiar, cadrului de gestionare a crizelor financiare și cadrului de politici macro-prudențiale, precum și de consolidare a guvernanței, transparenței și responsabilității BNM. Asigurarea independenței BNM rămâne o precondiție critică pentru asigurarea eficacității și credibilității instituției.
În ceea ce privește politica bugetar-fiscală, pentru a avea o executare mai bună a bugetului și în vederea promovării unei politici bugetar-fiscale mai receptive și cu un impact mai mare, va fi vital de asigurat o mobilizare mai bună a veniturilor pe intern, o eficiență mai mare a cheltuielilor publice, eliminarea fermă a riscurilor bugetare generate de întreprinderile de stat și continuarea eforturilor de sporire a calității și transparenței bugetului.
FMI se așteaptă ca măsurile propuse – cu condiția că vor fi ordonate în mod corespunzător și implementate cu fermitate – să producă rezultate serioase pe termen mediu, deblocând potențialul economic nevalorificat al Moldovei și accelerând convergența veniturilor din țară cu cele din alte state europene comparabile.
Consiliul de directori executivi al FMI a aprobat și raportul privind consultările cu Republica Moldova prevăzute de articolul IV al Statutului FMI pentru anul 2021.
- Colaborare internațională la Nisporeni: Ședință de lucru între IGP și experții Poliției Suedeze
- Primul caz de gripă în acest sezon
- Tik Tok ar putea fi închis, dacă prezintă pericol pentru securitatea statului, Igor Grosu
- Chișinăul va cere revizuirea refuzului Interpol de a-l anunța în căutare pe Plahotniuc
- Ministrul Popșoi a discutat cu omologul său israelian despre uciderea rabinului Zvi Kogan