ALBASAT
Societate

Fostul director CFM va compărea pe banca acuzaților

Procurorii au trimis în judecată dosarul de învinuire pe două capete de acuzare în privința fostului director al întreprinderii Calea Ferată din Moldova. Iurie Topală, care anterior a fost extrădat din Belgia, se află în arest preventiv, iar acuzatorii de stat anunță că vor cere prelungirea acestei măsuri, transmite IPN.

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale precizează că fostul director este învinuit de depășirea atribuțiilor de serviciu. De pe urma acestor acțiuni, întreprinderea nu a încasat venituri de aproape 800 de milioane de lei. Acest fapt, la rândul său, nu a permis acoperirea pierderilor interne înregistrate de CFM din alte activități, care au provocat patrimoniului întreprinderii daune de aproape 100 de milioane de lei, rezultate din pierderile nete din 2018 și 2019.

De asemenea, fostul director general este învinuit că, urmare a abuzului de serviciu, de  comun cu alți membri ai grupului criminal organizat, a favorizat două întreprinderi care acordau servicii de transport pentru CFM, fiind beneficiari efectivi ai acestora.

Urmare a acțiunilor persoanei acuzate, întreprinderile favorizate au beneficiat de tarife preferențiale la serviciile de transport feroviar în perioada anilor 2017-2019, prejudiciind CFM cu peste 300 de milioane de lei.

În cadrul urmăririi penale, au fost sechestrate bunuri mobile și imobile atât ale persoanei acuzate, cât și ale celor interpuse, acestea fiind localizate în Moldova, dar și în jurisdicții străine, precum România și Belgia. Valoarea totală a sechestrelor aplicate este de aproximativ un milion de euro.

Anterior, PCCOCS a trimis pe banca acuzaților alți suspecți, iar investigațiile în dosarul de bază continuă.

Related posts

Девять человек умерли из-за COVID-19, в том числе два медицинских работника

Albasat

Astăzi toți doritorii pot să determine glicemia gratuit în peste 200 de centre din Moldova

AlbasatTV, Nisporeni

Un bărbat a sunat la 112 și a spus că în Președinție ar putea fi plasată o bombă

Albasat

Leave a Comment