ALBASAT
Societate

Franța donează Moldovei 12 generatoare de curent electric pentru a dota instituțiile medicale

Franța donează Republicii Moldova 12 generatoare de curent electric pentru a dota instituțiile medicale. Astfel, în cazul unor întreruperi de furnizare a energiei electrice, pacienții conectați la echipamente vitale în secțiile de terapie intensivă și în sălile de operație vor fi în siguranță. Ambasadorul Franței în Republica Moldova, Graham Paul, a declarat în cadrul ceremoniei de transmitere oficială a donației că Franța și Uniunea Europeană sunt mobilizate în mod plenar pentru a ajuta Republica Moldova să fac față consecințelor războiului din Ucraina, transmite IPN.

„Această susținere acoperă toate domeniile: umanitar, economic, de securitate și energetic. Această donație vine să consolideze reziliența energetică a sistemului sănătății. Astăzi este vorba de o donație de 12 generatoare care vor fi oferite Ministerului Sănătății pentru a echipa instituții medicale din Republica Moldova. Pentru a face funcționale aceste generatoare, electricieni voluntari și-au pus la dispoziție serviciile lor pentru a pune în funcțiune aceste generatoare în cele mai bune condiții. Este foarte important ca aceste generatoare să fie puse în funcțiune cât mai rapid pentru a contracara posibilele întreruperi de energie electrică cauzate de atacurile Rusiei asupra infrastructurii energetice a Ucrainei”, a remarcat diplomatul francez. Graham Paul a adăugat că este „un gest de solidaritate față de o țară care se confruntă acum cu multiple provocări, dar care a obținut statutul de țară candidată la UE și Franța o susține pe deplin”.

Donația de astăzi face parte din suportul oferit în cadrul Echipa Europa – UE și Statele Membre – prin intermediul Mecanismului de Protecție Civilă al Uniunii Europene. Valoarea donației este de peste 245 de mii de euro.

Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Janis Mazeiks, a declarat că prin această donație UE își exprimă solidaritatea cu Republica Moldova. „În pofida întreruperilor de curent din cauza bombardamentelor ruseștii asupra Ucrainei, auutoritățile moldovenești au dat dovadă de un nivel ridicat de rezistență în restabilirea energiei electrice în țară. Astăzi, pentru a treia oară în 2022, Franța și-a adus sprijinul valoros prin intermediul Mecanismului de Protecție Civilă al Uniunii Europene. UE și Franța oferă astăzi din nou echipamente și resurse necesare pentru oamenii care au mare nevoie. UE rămâne angajată să furnizeze asistență de urgență și pe termen lung, acolo unde este necesar”, a menționat Janis Mazeiks.

Mai devreme, Guvernul Franței a oferit Republicii Moldova 17 generatoare electrice care au fost distribuite în spitalele din țară. Donația a venit la pachet cu un lot de ajutor umanitar – printre care corturi, paturi, saci de dormit și truse de igienă.

Related posts

Procuratura, acuzată de lipsă de reacție în cazul construcției din strada Mateevici, expert

AlbasatTV, Nisporeni

Vladimir Andronachi părăsește PDM

Albasat

De astăzi, vor fi anulate cursele aeriene Chișinău-Barcelona și Chișinău-Paris

Albasat

Leave a Comment