ALBASAT
Societate

Germania vrea să uşureze procedurile de obţinere a cetăţeniei

Guvernul german pregăteşte o reformă a legislaţiei pentru a simplifica procedura de dobândire a cetăţeniei germane, a declarat vineri un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne, informează Agerpres.

Astfel, naturalizarea urmează să fie posibilă după o perioadă de şedere în Germania de cinci ani, comparativ cu cei opt ani în prezent. Iar dacă un străin este deosebit de bine integrat, în special datorită performanţei sale la şcoală sau la locul de muncă, perioada ar putea fi redusă chiar la trei ani.

În plus, guvernul ar putea decide ca dubla cetăţenie să fie acordată şi migranţilor care nu au venit din statele UE sau Elveţia – singurii care pot avea acest drept, în prezent. Până acum, mulţi străini din afara spaţiului comunitar nu solicitau cetăţenia germană deoarece erau obligaţi să renunţe la cetăţenia de origine.

O altă măsură luată în calcul este acordarea cetăţeniei în mod automat pentru copiii născuţi în Germania din părinţi străini, dacă măcar unul dintre ei a avut reşedinţa legală în Germania pe o perioadă de cinci ani. În cazul străinilor de peste 67 de ani, nu va mai fi nevoie de un test scris pentru obţinerea cetăţeniei, ci se va lua în calcul doar „capacitatea de a comunica verbal”, scrie Deutsche Welle.

Relaxarea legilor privind obţinerea cetăţeniei face parte din programul convenit de coaliţia de guvernare din Germania. Însă Uniunea Creştin Democrată, partidul de opoziţie, a avertizat că posibilitatea de a obţine prea uşor cetăţenia va avea efectul contrar, iar străinii ajunşi în Germania nu vor mai simţi nevoia de a se integra în societate.

Related posts

Moldova își încheie președinția în exercițiu în cadrul GUAM

AlbasatTV, Nisporeni

Grădinița nr. 140 din Băcioi, dotată cu echipament cu susținerea Guvernului României

Albasat

„Шериф” вышел во второй отборочный раунд Лиги чемпионов

Albasat

Leave a Comment