ALBASAT
Nisporeni

Grădinița „Andrieş” din Şendreni, Nisporeni, renovată cu suportul României

Grădinița „Andrieş” din Şendreni, raionul Nisporeni, se  renovează cu suportul financiar al Guvernului României. În prezent, două grupe se renovează  capital. Instituția  beneficiază de lucrări pe interior, se  monteză uși noi, se repară sistemul electric și cel de ventilare.

Constantin Ungureanu, primarul comunei Vărzărești: „ Proiectul se numeşte ,,Lucrări civile la grădiniţa „Andrieş”, din satul Şendreni”. Merge vorba despre reparaţia a două săli de grupă.  Ne străduim ca să creăm condiţii, atât copiilor, cât şi lucrătorilor, educatorilor în această instituţie.  Suma alocată este de 160 de mii de lei, unde este suficient, adică ne-am încadrat, conform devizelor de cheltuieli, dar o să fie şi o contribuţie mică din partea primăriei, din partea instituţiei, pentru  surse de supravegherea de responsabil tehnic, nu este o sumă aşa de mare. Avem posibilitatea să o achităm.  Acest proiect este finanţat de Guvernul României, din proiectul „Ro 4”, prin intermediul Fondului de investiţii sociale din Republica Moldova.”

Clădirea în care se află instituția a fost construită în anul 1682 și  are o suprafață totală de 334 m2. Directoarea grădiniţei se arată mulţumită de demararea lucrărilor şi speră să obţină noi proiecte.

Rodica Podaru, directoarea grădiniței „Andrieș”:  „Suntem într-o grupă, grupa pregătitoare  o să fie o grupă renovată,  se face capital şi suntem mândri şi suntem bucuroşi că am primit acest proiect.  Beneficiază 70 de copii  şi părinţii, sunt mândri şi sunt bucuroşi de acest proiect.  Cu doi ani de zile în urmă, am avut un proiect foarte mare, în care s-a schimbat renovarea acoperişului, care a fost o problemă, cea mai mare.  La sigur se vede că arată un acoperiş sănătos şi bun pentru această instituţie, am mai avut un proiect de 300 de mii, care s-a renovat capital blocul alimentar.  Suntem foarte bucuroşi. Întâi şi întâi blocul alimentar pentru copii era, vă daţi seama că este un lucru foarte bun şi blocurile sanitare.  În cadrul instituţiei activează 19 angajaţi, dintre care avem 5 educatori, la moment ne mai trebuie un educator, restul  sunt completate.  Ne-am programat să ne deschidem cu trei grupe: grupa pregătitoare, medie şi mare.”

Educatorii spun că era necesară reparaţia capitală în grupe şi sunt foarte mulţumiţi pentru ajutorul acordat.

 Ecaterina Guțanu, educatoare: „Suntem chiar încântaţi, pentru că, într-adevăr, această clădire este veche. Se vede după tot aspectul ei, dar în ultima perioadă, s-au schimbat treptat câte ceva şi iată a ajuns să ne schimbe şi în grupe, într-adevăr era necesar. Era necesar ca copiii să aibă alte condiţii, conform cerinţelor.”

Silvia Teșcureanu, educatoare: „Sunt foarte bucuroasă de aceste schimbări şi vreau, prin intermediul dumneavoastră, să vin cu un mesaj de mulţumire Guvernului României, pentru ajutorul acordat, pentru acest gest pur omenesc, vreau să aduc mulţumire tuturor celor care au pus umărul, cuvântul şi încurajarea pentru implementarea cu succes a acestui proiect. Va fi o mare bucurie pentru copiii noştri, când vor reveni la grădiniţă şi îşi  vor revedea grupa frumos renovată. Înainte nu au fost condiţiile pe care le avem acum şi care avem aşteptări de la ele, dar am activat.”

 Părinţii se oferă voluntari pentru a face tot posibilul ca copiii lor să frecventeze o grădiniţă cât mai comodă pentru copii.

Ina Danu, părinte: „ Cred că fiecare părinte şi-ar dori ca copilul său să aibă toate condiţiile într-o instituţie.”

  Nina Rupeț, părinte: „ Am un copil în grupa pregătitoare, deja frecventează şi sigur că suntem bucuroşi de schimbările care au loc pentru că marea parte a timpului, copilul o petrece în grupă, când se află la grădiniţă. Sigur că, orice schimbare presupune şi careva sacrificii din partea noastra, din partea tuturor, dar dacă merge o schimbare spre bine, trebuie să facem toate sacrificiile necesare, pentru a oferi copiilor condiţii mai bune, pentru o creştere şi o dezvoltare armonioasă. „

Pentru reparația grădiniței „Andrieş” din Şendreni, raionul Nisporeni, Guvernului României a alocat  160 000 lei. În prezent, grădiniţa este frecventată de 70 de copii.

Pentru renovarea și dotarea grădinițelor din Republica Moldova, România a alocat 26 de milioane de euro prin „Programul de asistență tehnică și financiară acordată de Guvernul României pentru instituțiile preșcolare din Republica Moldova”. Grantul oferit de Guvernul României este gestionat de Fondul de Investiţii Sociale din Moldova (FISM).

Related posts

Cresc cazurile de COVID-19 în raionul Nisporeni. Astăzi au fost confirmate cu coronavirus alte 19 persoane

Albasat

Echipa „Victoria Nisporeni”, câștigătoarea Cupei Satelor

AlbasatTV, Nisporeni

Situaţia cu privire la COVID-19 în Spitalul Raional Nisporeni: opt pacienţi se află acum internaţi

Albasat

Leave a Comment