ALBASAT
Actualitate Societate

GRECO cere prevenirea corupției la nivel înalt și în poliția Republicii Moldova

Grupul de state împotriva corupției al Consiliului Europei (GRECO) apreciază progresele realizate de Republica Moldova în crearea unui cadru instituțional și juridic de integritate în scopul integrității și prevenirii corupției în funcțiile de vârf ale guvernului central și agențiile sale de aplicare a legii, dar și în alte domenii, transmite IPN cu referință la un comunicat de presă al forului european.

Raportul de evaluare a rundei a cincea GRECO privind Republica Moldova, lansat astăzi, evaluează eficiența măsurilor de prevenire și combatere a corupției în funcțiile executive de vârf precum Președinție, prim-ministru, viceprim-miniștri, miniștri, secretari de stat, secretari ai Guvernului, secretarul general al Președinției, secretarul general al Guvernului, consilierii prezidențiali și consilierii ministeriali, precum și în cadrul personalul Poliției și Poliției de Frontieră, listează experții europeni domeniile problematice ale guvernanților moldoveni.

GRECO apreciază că Moldova a dezvoltat un cadru de integritate instituțională format din Centrul Național Anticorupție, Autoritatea Națională de Integritate (ANI) și Procuratura Anticorupție. Există, de asemenea, o strategie națională de integritate și combatere a corupției. Cadrul legal de integritate cuprinde mai multe legi care reglementează aspecte precum evaluarea integrității instituționale, gestionarea riscurilor de corupție instituțională și declararea și verificarea bunurilor și intereselor personale etc. O nouă lege privind accesul la informații de interes public a intrat în vigoare în ianuarie 2024, iar o lege privind protecția avertizorilor a intrat în vigoare în octombrie 2023.

Totodată, raportul identifică o serie de domenii în care sunt necesare îmbunătățiri. Autoritățile ar trebui să adopte un cod de conduită pentru Persoanele cu Funcții Executive de Vârf (PFEV) care să acopere toate problemele de integritate relevante și să instituie un mecanism credibil și eficient pentru monitorizarea și aplicare regulilor de conduită. PFEV trebuie să beneficieze de cursuri de sensibilizare și de consiliere confidențială.

Raportul notează că activitatea de lobbysm nu este reglementată ca atare și că nu există o supraveghere eficientă a restricțiilor post-angajare PFEV și solicită autorităților să remedieze aceste deficiențe.

GRECO subliniază că controlul aprofundat al ANI privind declarațiile de avere și interesele personale ale PFEV necesită îmbunătățiri semnificative. Ar trebui stabilit un mecanism de supraveghere internă de asigurare a consistenței deciziilor inspectorilor de integritate ai ANI, precum și o distribuție egală și echitabilă a volumului de muncă între aceștia.

De asemenea, GRECO consideră că limitele actualului mandat al Procuraturii Anticorupție și insuficiența resurselor au împiedicat urmărirea efectivă a corupției la nivel înalt.

În ceea ce privește Poliția și Poliția de Frontieră, GRECO solicită măsuri vizând practica frecventă a promovării interimare în funcțiile de conducere. Lipsește verificarea periodică a integrității ofițerilor de aplicare a legii. De asemenea, este necesar să se elaboreze coduri de conduită, completate de ghiduri practice de aplicare, dar și mecanisme de aplicare. În plus, ofițerii de aplicare a legii ar trebui să fie instruiți privind chestiuni de etică și integritate.

În condițiile acestor constatări, GRECO așteaptă raportul autorităților naționale privind implementarea celor 25 de recomandări ale sale până la 30 iunie 2025, pentru a putea evalua nivelul de conformare a țării la cerințele europene.

Grupul de state împotriva corupției (GRECO) este un organism al Consiliului Europei care își propune perfecționarea capacității membrilor săi de a lupta împotriva corupției prin monitorizarea conformității acestora cu standardele anticorupție. GRECO ajută statele să identifice deficiențele politicilor naționale anticorupție, determinând reforme legislative, instituționale și practice. Structura cuprinde cele 46 de state membre ale Consiliului Europei, Kazahstan și Statele Unite ale Americii.

Related posts

Maia Sandu vrea să candideze pentru un nou mandat și cere referendum pentru aderarea la UE

AlbasatTV, Nisporeni

Termocentrala de la Cuciurgan anunță potențiale sistări de energie electrică

Albasat

Din bugetul de stat se vor aloca bani pentru educația digitală a profesorilor

Albasat

Leave a Comment