ALBASAT
Actualitate Societate

Guvernul a aprobat mecanismul de compensare a tarifului de distribuire a ziarelor

Publicațiile periodice scrise, eligibile în procedura de distribuire a sprijinului de stat în baza criteriilor de etică și deontologie, vor fi subvenționate din bani publici. Mecanismul de finanțare a fost aprobat miercuri de cabinetul de miniștri. Prin intermediul acestuia, urmează să fie stabilit un cadru normativ care asigură alocarea fondurilor pentru a compensa integral tariful de distribuire a ziarelor naționale și regionale în limitele mijloacelor financiare prevăzute în bugetul de stat pentru anul curent, transmite IPN.

Subvențiile vor fi oferite din bugetul de stat și vor putea fi solicitate de publicațiile naționale, regionale sau locale care vor întruni cumulativ o serie de condiții. Printre acestea se numără  producerea conținutului local de interes public în proporție de cel puțin 75%, asigurarea transparenței proprietății, a redacției și a tirajului, realizată prin indicarea proprietarului/editorului, numelui redactorului-șef și numelui reporterilor, semnarea și respectarea Codului deontologic al jurnalistului din Republica Moldova.

Neangajarea politică a redacțiilor, promovarea democrației, a drepturilor omului, a luptei împotriva corupției și împotriva dezinformării, de asemenea fac parte din condițiile invocate. Respectarea acestor criterii va fi monitorizată periodic de către experți media.

Costurile asociate implementării proiectului includ cheltuielile legate de distribuirea edițiilor publicațiilor periodice prin intermediul abonamentelor poștale și sunt estimate la circa 11 milioane de lei din bugetul prevăzut pentru Ministerul Culturii.

Related posts

Funcțiile de membru al CSM ar putea fi temporar ocupate de membri supleanți

Albasat

Verde la educație, pentru circulație! Lecție practică privind educația rutieră pentru elevii L.T. „M. Eliade” din Nisporeni

Albasat

Cursul valutar oficial la 08.10.2020

Albasat

Leave a Comment