În acest an, 18 persoane din raionul Nisporeni au fost diagnosticate cu hepatită. Însă, în 2019 au fost luaţi la evidenţă 55 de bolnavi. Cele mai des întâlnite forme ale bolii la aceşti pacienţi sunt cele de tip B şi C. În majoritatea cazurilor, hepatita de tip B nu dă niciun semn şi poate trece neobservata. 40% dintre adulţii infectaţi nu prezintă niciun semn de boala, până în momentul când aceasta se agravează. Medicii atenţionează că în cazul în care pacienţii sunt diagnosticaţi tardiv, pot face ciroză sau, mai grav, cancer la ficat.
Nadejda Ulinici, șefa secției consultative a spitalului raional Nisporeni: “Sănătatea ficatului trebuie monitorizată în fiecare an, deoarece este unicul organ, care regenerează, adică celulele bolnave sunt înlocuite cu celule noi. Factorii care acţionează asupra ficatului pot fi de origine infecţioasă şi neinfecţioasă. De origine infecţioasă sunt viruşii A, B, C, D, E, F. Cei de origine neinfecţioasă sunt: alcoolul, grăsimile, medicamentele, substanţele toxice, obezitatea. Sub acţiunea acestor factori poate duce la boli, cum ar fi: hepatite, ciroze, cancer de ficat. Care sunt semnele clinicii?! Oboseală, febră, greutate în hipocondrul drept, inapetenţă, slăbiciune, greaţă, prurit, icter al tegumentelor, anorexie. La apariţia acestor simptome se fac un set de investigaţii, cum ar fi: la noi, la Nisporeni, se face dpistarea virusului B, C, iar în urma acestor investigaţii, noi facem alt set de investigaţii la nivelul 3, după care se face un dosar, care este trimis la o comisie specializată, la spitalul Toma Ciorbă unde se decide tratamentul acestor tipuri de hepatite. “
Hepatita este o boală care se tratează, cu condiţia să fie depistată la timp. Persoanele asigurate beneficiază de medicamente gratuit. În schimb, cele care nu deţin poliţă de asigurare medicală obligatorie, sunt nevoite să procure pastilele din propriul buzunar. Astfel, costul tratamentului ajunge până la 1500 de euro.
Nadejda Ulinici, șefa secției consultative a spitalului raional Nisporeni: “Din anul 2016 se face tratament antiviral specific pentru hepatita virală B şi C. La evidenţă au fost în jur de 320 de persoane, care au urmat tratament antiviral. În anul 2019 au fost luaţi la evidenţă 55 de bolnavi, care au fost supravegheaţi în Spitalul Raional Nisporeni. Tratamentul durează în funcție de tipul de hepatită. Hepatita virală B se tratează 2 ani de zile. Hepatita virală C se tratează de la 3 până la 6 luni. La moment, la tratament contra hepatitei virale B sunt 11 persoane, contra hepatitei virale C sunt 3 persoane şi contra cirozei hepatice sunt 3 persoane.”
Ion Chiril, în vârstă de 59 de ani, este locuitor al satului Drojdieni. Acum jumătate de an, bărbatul a fost diagnosticat cu hepatită. Astfel, pacientul se prezintă cu regularitate la medic pentru a primi tratamentul necesar.
Ion Chiril, pacient: „Trebuie să dau analiza de sânge.
- Cu ce problemă?
- Dar ce probleme nu am eu? Şi diabet zaharat, tensiune, infecţie în sânge, hepatită. De mâncat, mănânc bine, am trecut la ceai, numai că fără zahăr şi e urât anapoda, dar ce să facem? Anul acesta, cu jumătate de an în urmă mi-a găsit hepatita asta.
- Luaţi tratament. Ce tratament administraţi?
- Sunt un fel de pastile albastre.
- Le luaţi în fiecare zi?
- La amiază în fiecare zi. Dacă ai încredere în medici şi dorinţă de a te simţi mai bine, trebuie de urmat pastilele şi gata.
- Dvs. le administraţi cu regularitate?
- Beau dimineaţa 5 pastile, la amiază una, seara două.
- Ştiţi cât trebuie să mai urmaţi acest tratament?
- Mi s-a spus că doi ani de zile.”
Bărbatul bănuiește că s-a îmbolnăvit din cauză că a lucrat toată viaţa cu substanţe chimice.
Ion Chiril, pacient: – Cum credeţi că aţi făcut această infecţie? Care ar fi cauza că aţi făcut hepatită?
- Eu am lucrat tractorist şi am stropit prin vii şi livezi. Nu am mai spălat mâinile cum trebuie… Şi cred că de la asta.”
Cifra bolnavilor cu hepatită ar putea fi mai mare la Nisporeni. Asta pentru că unii oameni cred că sunt sănătoşi odată ce nu au simptome care să-i îngrijoreze, aşa că nu fac analize. Cum persoana infectată nu este conştientă de această infecţie, o poate transmite partenerului. Potrivit specialiştilor, virusul se transmite în special prin sânge. Pentru a evita infectarea, nu trebuie utilizate în comun lama de ras, seringi sau periuţa de dinţi. De asemenea, în cabinete de manichiură sau saloane de tatuaj, trebuie ca ustensilele sa fie sterilizate.
Nadejda Ulinici, șefa secției consultative a spitalului raional Nisporeni: “Care sunt măsurile de prevenire? În primul rând igiena personală, respectarea regimului alimentar, să fim atenţi de unde consumăm apă, deoarece hepatita virală A şi E se transmite fecal-oral prin apa contaminată.”
Medicii recomandă vaccinarea împotriva infectării cu virusul hepatic B.
Nadejda Ulinici, șefa secției consultative a spitalului raional Nisporeni: “Din anul 1989 contra hepatitei virale B există vaccin, care se fac patru vaccinări: una în maternitate, ulterior celelalte se fac la 2, la 4 şi la 6 luni. Rata de vaccinare în raionul Nisporeni este în jur de 96 % şi sunt anual 3- 4 părinţi care refuză vaccinarea contra hepatitei virale B.”
În anul 2019, în Republica Moldova au fost înregistrate în total 2.957 cazuri noi de hepatite virale. În primul semestru al anului 2020 au fost înregistrate 3 cazuri cu hepatită virală B acută, 18 cazuri cu hepatită virală C acută, 214 cazuri cu hepatită virală B cronică.