Sute de oameni au venit vineri în centrul capitalei pentru a sărbători Hramul orașului Chișinău. Chișinăuienii, dar și oaspeții capitalei s-au bucurat de expoziții, târguri și alte activități organizate în scuarul Catedralei Mitropolitane „Nașterea Domnului” și Piața Marii Adunări Naționale. În scena din centrul capitalei au evoluat numeroase colective muzicale și interpreți, transmite IPN.
„Hramul Chișinăului este o sărbătoare sfântă pentru fiecare dintre noi și pentru capitala noastră. Chișinăul este casa noastră comună, iar noi, locuitorii acestui oraș, sfințim locul. Avem cei mai buni oameni, cei mai frumoși copii și cele mai frumoase perspective de viitor. Este important să ne dorim prosperitate și să realizăm împreună acest lucru. Vă doresc ca fiecare zi să vă fie binecuvântată, să avem sănătate și pace în casele noastre. Fie ca ochii copiilor și tinerilor noștri să exprime fericire, vreau ca bătrânețile părinților și bunicilor să fie liniștite. Îmi doresc ca orașul Chișinău să se dezvolte, să prospere și să fim mândri când spunem că ne-am născut în Chișinău”, a declarat primarul Ion Ceban la inaugurarea sărbătorii.
26 de personalități notorii din domeniul culturii au fost omagiați de Primărie. În cadrul evenimentului, Ion Ceban le-a înmânat titlul de ,,Cetățean de Onoare al municipiului Chișinău” Ludmilei Scalnâi și Tatianei Harghel. „Evenimentul de astăzi este unul tradiţional şi se organizează în semn de gratitudine şi apreciere a eforturilor conjugate, misiunea nobilă și responsabilă ce le revine oamenilor de cultură întru promovarea valorilor autentice, dar și în contextul frumoasei aniversări”, precizează municipalitatea.
De Hramul orașului Chișinău, a fost redeschis, după reabilitare, Centrul Național de Creație „Satul Moldovenesc Buciumul”. Directorul Centrului, Maria Stoianov, a remarcat faptul că acest spațiu reprezintă un colț de rai amplasat în centrul capitalei noastre, o ogradă țărănească, cu tot ceea ce înseamnă moștenirea noastră lăsată din strămoși și unde pot fi primiți oaspeții.
Primarul Ion Ceban a declarat că municipalitatea investește în acest obiectiv pentru a-i readuce faima de odinioară sau și mai bine, deși au fost încercări ca acest obiectiv să fie înstrăinat.
Anul acesta, Hramul orașului Chișinău două zile, 14 și 15 octombrie. Astăzi, în Piața Marii Adunări Naționale, de la ora 11.00 va fi prezentată colecția „Cântece despre Chișinău”. De la ora 14.00, va avea loc un concert-dedicație pentru Chișinău cu participarea colectivelor artistice din cadrul instituțiilor de învățământ din municipiu, Ansamblul de dansuri populare „Mărțișor” etc. Începând cu ora 18.00, se va desfășura caleidoscopul muzical „EU sunt Chișinău!”, unde vor evolua: Formația „Cristal”, cu Aurica și Valeriu Cordineanu, Ricu Vodă, Formația „Megapolis”, solist: Sergiu Țurcan. Între orele 19.30 și 20.15, va fi prezentat recitalul „Cristofor Aldea-Teodorovici Orchestra”. Iar de la ora 20.30, va fi prezentat spectacolul folcloric „Chișinău – Acasa sufletelor noastre” cu Mihai Ciobanu, Maria Iliuţ și „Crenguță de Iederă”, Veta Ghimpu-Munteanu, Igor Rusu, Constantin Moscovici, Doina Sulac, Marin Ganciu, Viorica Lupu, „DoReDoS”, ansamblul etnofolcloric „Romanița”. Seara se va încheia cu recitalul „Lupilor lui Calancea”, programat pentru ora 22.15.
previous post