ALBASAT
Actualitate Societate

IMM-urile din Republica Moldova primesc finanțare din partea Uniunii Europene prin intermediul BEI Global în parteneriat cu MAIB

Banca Europeană de Investiții (BEI) Global a anunțat semnarea a două acorduri cu cea mai mare bancă din Republica Moldova, maib, în cadrul Conferinței UE-Moldova privind investițiile în sectorul privat, desfășurată la Chișinău: un împrumut de 50 de milioane de euro și un instrument de partajare a riscurilor, susținut de Uniunea Europeană, care deblochează un portofoliu suplimentar de 44 de milioane de euro de împrumuturi pentru microîntreprinderi, întreprinderi mici și mijlocii (IMM).

Împrumutul de 50 de milioane de euro acordat de BEI pentru maib va îmbunătăți accesul la finanțare și va stimula investițiile ecologice. Cel puțin 10 % din valoarea împrumutului va fi dedicată proiectelor ecologice, contribuind astfel la acțiunile de combatere a schimbărilor climatice și la durabilitatea mediului. IMM-urile și întreprinderile cu capitalizare medie din Moldova vor primi împrumuturi în condiții atractive, cum ar fi termene lungi, rate avantajoase ale dobânzii și opțiunea de denominare atât în valută străină, cât și în lei moldovenești.

Semnarea garanției de portofoliu parțiale, susținute de Fondul european pentru dezvoltare durabilă (EFSD) al Uniunii Europene, permite BEI Global să-și completeze și consolideze oferta de sprijin financiar pentru sectorul privat din Moldova. Această operațiune de partajare a riscurilor va mobiliza 44 de milioane de euro în plus sub formă de împrumuturi pentru IMM-uri.

Macar Stoianov, vicepreședinte al Consiliului de administrație al maib, a declarat: „Suntem încântați de parteneriat cu Banca Europeană de Investiții și suntem recunoscători pentru încrederea care ne-a fost acordată. Maib are experiență și cunoștințe solide în acordarea de împrumuturi întreprinderilor moldovenești din toate sectoarele și avem capacitatea de a ne asigura că aceste fonduri stabile pe termen lung vor fi utilizate în mod corespunzător pentru proiecte pe teren în Moldova, pentru a stimula dezvoltarea economică a țării. Sprijinul UE pentru garanția de portofoliu va contribui în mare măsură la finanțarea microîntreprinderilor și a întreprinderilor mici și mijlocii din Moldova. Integrarea europeană se află în fruntea agendei țării, iar maib este bucuros să joace un rol activ în acest parcurs. Pe lângă credite, maib oferă clienților săi de afaceri o soluție de internet banking de top, o rețea de centre de afaceri cu manageri de relații, mereu gata să-i ajute, o linie telefonică dedicată și o gamă completă de servicii de plăți. Încă o dată, suntem recunoscători Uniunii Europene și BEI pentru parteneriatul lor”.

Vicepreședintele BEI, Teresa Czerwińska, responsabilă pentru activitățile BEI în Moldova, a declarat: „Acest pachet financiar va susține antreprenoriatul local, va încuraja crearea de locuri de muncă și va consolida rezistența întreprinderilor moldovenești, ceea ce este cu atât mai important acum pe fondalul războiului din Ucraina. Întreprinderile micro, mici și mijlocii sunt coloana vertebrală a economiei moldovenești, reprezentând 60% din locurile de muncă din sectorul privat. Consolidarea și diversificarea economiei moldovenești au devenit tot mai imperioase pe măsură ce țara avansează spre aderarea la UE. Împreună cu partenerii noștri din UE, ne menținem angajamentul de a ajuta Moldova în dezvoltarea unei economii mai puternice, cu scopul de a o face mai competitivă, inovatoare și incluzivă”.

Directorul DG NEAR pentru vecinătate estică și dezvoltare instituțională, Adrienn Kiraly, a declarat: „Suntem încântați să fim prezenți la semnarea acordului de împrumut al BEI cu maib și a garanției de portofoliu parțiale susținute de Uniunea Europeană. Împreună, aceste instrumente vor mobiliza împrumuturi în valoare de peste 90 de milioane de euro pentru a sprijini IMM-urile din Moldova și vor contribui la consolidarea în continuare a inițiativei emblematice „Acces la finanțare” din cadrul Planului de investiții economice al UE (EIP). Prin acest sprijin, ne propunem să consolidăm rezistența întreprinderilor din Moldova, generând în același timp locuri de muncă și oportunități economice”.

Related posts

Pasul către Înviere: întărirea spirituală prin Postul Învierii Domnului/Emisiune TV

AlbasatTV, Nisporeni

Cursul valutar oficial la 19.07.2021

Albasat

Agenţia Europeană a Medicamentului recomandă folosirea Remdesivir în țările UE, pentru tratatea Covid-19

Albasat

Leave a Comment