ALBASAT
Actualitate Societate

UE și Republica Moldova au discutat oportunități de investiții în cadrul Misiunii de mobilizare a sectorului privat UE-Moldova

Uniunea Europeană a lansat Misiunea de mobilizare a sectorului privat UE-Moldova. Scopul acestui eveniment, de nivel înalt,este de a promova oportunitățile oferite prin intermediul instrumentelor financiare ale UE în sprijinul investițiilor și sectorului privat din Republica Moldova.

Reuniunea întreprinderilor europene și moldovenești

Evenimentul a reunit peste 200 de companii europene și moldovenești, asociații de afaceri, reprezentanți ai autorităților și agențiilor moldovenești care promovează și explorează investiții și oportunități comerciale în domeniile energiei regenerabile, agro-alimentar și tehnologiilor digitale din Moldova.

Misiunea a fost condusă de Adrienn Kiraly, directorul Departamentului Vecinătate Estică și Consolidare Instituțională în cadrul Direcției Generale Vecinătate și Negocieri privind Extinderea (DG NEAR) a Comisiei Europeane, care a fost însoțit de reprezentanți la nivel înalt din partea Guvernului Republicii Moldova și a instituțiilor finaciare internaționale.

Facilitarea oportunităților în domeniul energiei regenerabile, agro-alimentar și tehnologiilor digitale

În cele trei sesiuni dedicate evenimentului, participanții au discutat despre oportunitățile pentru cooperare și dezvoltare. Cu doar 6% din consumul de energie electrică provenind din energia regenerabilă în 2023, Republica Moldova tinde să-și crească ponderea energiei electrice produse din surse regenerabile la 30% până în 2030.

UE colaborează îndeaproape pentru a sprijini IMM-urile prin inițiative de energie regenerabilă și de sustenabilitate, cum ar fi EU4Environment și EU4Climate, precum și prin investițiile mari în producerea de energie din surse regenerabile.

Agricultura rămâne un pilon important al economiei moldovenești. Aproximativ o treime din forța de muncă activează în sectorul agricol. Împreună cu industria alimentară, aceasta reprezintă mai mult de 16% din PIB și aproximativ 45% din totalul exporturilor. UE a făcut un pas important pentru a sprijini acest sector, cum ar fi oferirea împrumuturilor pentru operatorii agricoli și sprijinirea micilor producători de agro-alimentari în integrarea acestora în lanțurile de aprovizionare globale.

Întrucât transformarea digitală a devenit una din prioritățile UE, antreprenorii sunt încurajați, prin intermediul programului EU4Digital, să investească în inovații care raționalizează și automatizează procesele. Cu ajutorul UE, viticultorii moldoveni au înființat o vinărie digitală, iar fermierii utilizează tehnologii moderne, precum dronele agricole.

Dumitru Alaiba, viceprim-ministru, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării a declarat: „Pe măsură ce avansăm pe calea integrării europene, rămânem hotărâți în angajamentul nostru de a moderniza și diversifica economia noastră prin reforme țintite. Aceste reforme își propun nu doar să aducă beneficii societății în ansamblu, ci și să sporească bunăstarea fiecărui cetățean. Acest lucru implică alinierea reglementărilor și standardelor naționale cu cele ale Uniunii Europene, creșterea competitivității companiilor noastre, crearea unui mediu care să încurajeze influxul de investiții, generarea de noi locuri de muncă și dezvoltarea sectoarelor noi și a industriei economice existente”.

Adrienn Kiraly, directorul Departamentului Vecinătate Estică și Consolidare Instituțională în cadrul Direcției Generale Vecinătate și Negocieri privind Extinderea (DG NEAR) a Comisiei Europeane a declarat: „Conferința UE-Moldova privind mobilizarea sectorului privat este un eveniment extrem de important, în urma deciziei istorice a Consiliului European de a deschide negocierile de aderare cu Republica Moldova. Această conferință oferă o platformă pentru a prezenta atât oportunitățile și beneficiilie integrării UE, cât și cele oferite de instrumentele financiare ale UE pentru sectorul privat din Republica Moldova și părților interesate. Acest eveniment este un sprijin de mare amploare din partea Uniunii Europene pentru sectorul privat din Republica Moldova în cadrul Planului economic și de investiții al UE”.

Related posts

Oфициальный курс валюты на дату 24.06.2020

Albasat

Restaurantele şi cafenelele, s-au redeschis şi la Nisporeni. Ce reguli trebuie respectate

Albasat

Sistări de apă în capitală

Albasat

Leave a Comment