ALBASAT
Societate

În 2019 femeile au avut cea mai mare pierdere salarială din ultimii șase ani

În 2019 diferența salarială în Republica Moldova a constituit 14,4%, marcând cea mai mare pierdere financiară anuală pentru femei din ultimii șase ani, de peste 14 mii de lei. Datele sunt prezentate de către Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare (CPD) în contextul Zilei Egalității Salariale, care este marcată anual pe data de 24 februarie.

Alina Andronache, specialistă în advocacy și comunicare în cadrul CPD, a spus, într-o conferință de presă al IPN, că o femeie a trebuit să lucreze de la începutul anului 36 de zile suplimentare pentru a atinge câștigul salarial pe care l-a avut un bărbat anul trecut. Și la etapa beneficierii de pensie pentru limită de vârstă, anul trecut s-a înregistrat o disparitate de gen semnificativă – de 21,6%, în defavoarea femeilor. Cu patru puncte procentuale mai mare față de anul 2019. Toate aceste discrepanțe, spune Alina Andronache, determină pierderi financiare enorme pentru femei.

Natalia Covrig, analistă de politici publice în cadrul CPD, a spus că un sondaj de opinie realizat în rândul angajaților a arătat că salariul bărbaților este cu 25% mai mare decât al femeilor. Discrepanța salarială apare din cauza numărului de ore lucrate, a poziției ocupate în cadrul companiei sau a profilului angajatorului, elemente care avantajează bărbații. Chiar și dacă acestea ar fi egale, pe piața muncii va exista o inegalitate de remunerare de peste 16%, deoarece persistă fenomenul discriminării femeilor. Salariile femeilor sunt mai mici indiferent unde activează, în sectorul public sau privat și indiferent de domeniul de activitate.

Potrivit lui Andrei Brighidin, expert în egalitate și combaterea discriminării, director pentru dezvoltare la Fundația Est-Europeană, a spus că nivelul redus de transparență salarială creează un mediu favorabil pentru practici discriminatorii la locul de muncă. Confidențialitatea salariului, prevăzută de legislație, face dificilă identificarea situațiilor de discriminare salarială. Plângeri legate de plata inegală nu pot fi înaintate deoarece angajații nu au informații certe despre diferența de salarii. Expertul susține că sunt necesare politici și reforme esențiale pentru a oferi oportunități echitabile femeilor și bărbaților în relațiile de muncă.

Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare constată că, pentru a reduce inegalitatea salarială între femei și bărbați, este necesar să fie definit principiul de plată egală pentru muncă egală sau muncă de valoare egală. Totodată, este recomandă introducerea măsurilor de transparentizare a sistemului de salarizare.

CPD a făcut constatările în baza datelor oferite de către Biroul Național de Statistică.

Related posts

Cum să te îmbogățești pe YouTube. Ghidul unui copil care câștigă 30 de milioane de dolari anual

Albasat

Au fost desemnați laureații Premiului Național

Albasat

Termenul de depunere a dosarelor de solicitare a subvențiilor va fi prelungit

AlbasatTV, Nisporeni

Leave a Comment