Curțile blocurilor locative și spațiile publice din Chișinău au fost amenajate în ultimii ani cu noi bănci de odihnă, coșuri de gunoi și mobilier urban decorativ. Eforturile autorităților municipale de a îmbunătăți imaginea orașului sunt zădărnicite din cauza vandalilor. Circa 50 de unități de mobilier stradal se vandalizează în fiecare an în Chișinău. Șeful Direcţiei generale locativ-comunală și amenajare, Ion Burdiumov, a menționat că de fiecare dată este alertată poliția. Atunci când sunt identificați, făptașii sunt obligați pe cale judiciară să recupereze valoarea imobilului vandalizat.
Mobilierul stradal în oraș este înlocuit atât la necesitate, cât și la cererea locatarilor
Mobilierul stradal este înlocuit nu numai la necesitate, dar și la cererea locatarilor, asociațiilor de locatari sau a întreprinderilor municipale de gestionare a fondului locativ, concomitent cu derularea programelor municipale de instalare a mobilierului urban. În spațiile publice, inclusiv cele verzi, cum ar fi parcuri, scuaruri, se instalează mobilier nou în cadrul proiectelor care sunt implementate.
În curțile de bloc sunt montate bănci de odihnă cu spătar și suport lateral pentru braț, confecționate din metal și lemn, precum și coșuri de gunoi cu volum mediu de 35 de litri, confecționate din oțel. Pentru spațiile publice sunt solicitate bănci de odihnă cu spătar, picioare de fontă și plăcuțe de lemn. La fel se solicită coșuri de gunoi pe stâlp cu volumul de 48 de litri, dar și coșuri împrejmuite cu plăcuțe decorative de lemn și cu picioare de fontă. Se utilizează și bănci de beton cu spătar și coșuri de beton.
În total în oraș sunt circa 3000 de coșuri de gunoi și circa 2000 de bănci de odihnă, a precizat Ion Burdiumov.
8 milioane de lei pentru instalarea mobilierului urban
Perioada de exploatare a mobilierului depinde de calitatea acestuia și variază de la 5 la10 ani. Pentru înlocuirea băncilor de odihnă și coșurilor de gunoi vechi cu altele noi în anul 2022 s-au investit peste 8 milioane de lei. În 2023 este prevăzută aceeași sumă pentru instalarea mobilierului urban. Se planifică montarea a 500 de bănci și 300 de coșuri de gunoi în curțile de bloc, dar și 300 de bănci din fontă și 200 de coșuri din fontă la spațiile publice, precum și 200 de coșuri la stațiile de transport public.
Mobilierul urban este procurat de la companii licențiate în domeniu sau este produs de către operatorul economic care îl instalează. Achizițiile se fac de către DGLCA. „Dacă o persoană fizică sau un agent economic dorește din proprie inițiativă să instaleze una sau mai multe piese de mobilier urban, el trebuie să coordoneze această acțiune cu DGLCA și Pretura de sector. Persoana va prezenta modelul de mobilier și o schiță cu amplasarea acestora, iar ulterior, se va decide dacă i se permite sau nu instalarea, dacă corespunde cerințelor”, a precizat directorul DGLCA.
Pe lângă mobilierul urban tradițional, DGLCA instalează și mobilier urban sportiv. În anul 2022 au fost amenajate 25 de mese de șah, 27 de mese de tenis și 18 mese de armwrestling.
- Schimbări în cabinetul Maiei Sandu. Președinta a semnat decretul
- Celula de criză de la Guvern își începe activitatea
- Tarife mai mari la termoficare, la Chișinău și Bălți. Creșterea propusă depășește 700 de lei
- Va face pușcărie pentru violul unei copile. Îi era fiică vitregă și avea doar 11 ani
- Azi e termenul limită pentru rapoartele fiscale și impozitele pe avere