Portal de știri
Societate

În martie, oferta netă de valută de la persoanele fizice s-a redus cu 47 mln dolari

În luna martie, gradul de acoperire a cererii nete de valută din partea agenților economici prin oferta netă de valută de la persoanele fizice a constituit 42,7%, comparativ cu 95,7% în luna februarie. În raport cu luna precedentă, oferta netă de valută de la persoanele fizice s-a redus cu 47,1 milioane de dolari (-32,7%), iar cererea netă de valută din partea agenților economici a crescut cu 76,4 milioane de dolari (+50,8%), transmite IPN.

Banca Națională a Moldovei menționează că dezechilibrul dintre cererea și oferta de valută s-a produs, într-o oarecare măsură, și pe fondul sistării curselor aeriene începând cu cea de-a doua jumătate a lunii martie, care a afectat capacitatea operatorilor pieței valutare de a gestiona numerarul în valută.

În aceste condiții, BNM a intervenit prin vânzări nete de valută în sumă de 109,6 milioane de dolari pe piața interbancară locală.

În luna martie, leul moldovenesc s-a depreciat, în valori medii, cu 0,5% în raport cu dolarul SUA, până la 17,7209 USD/MDL, comparativ cu 17,6338 USD/MDL în luna februarie. Potrivit valorilor de la finele lunii martie, leul s-a depreciat cu 2,2% în raport cu dolarul SUA.

În structura ofertei nete de valută de la persoanele fizice, ponderea majoritară i-a revenit în continuare monedei unice europene (95,6%).

Related posts

Un nou caz de coronavirus, confirmat la Nisporeni

Albasat

COVID-19 Nisporeni: 2 cazuri de infectare cu noul coronavirus, înregistrate în ultimele 24 ore

Albasat

Un milion de lei vor fi oferiţi Spitalului Raional Nisporeni în lupta cu COVID-19. Banii au fost alocaţi din bugetul Consiliului Raional Nisporeni

Albasat

Leave a Comment