ALBASAT
Nisporeni Societate

În Nisporeni se atestă o scădere a cazurilor de COVID. Informații actualizate privind situația epidemiologică în raion

În raionul Nisporeni se atestă o scădere a cazurilor de COVID-19. Informații actualizate privind situația epidemiologică în raion au fost prezentate de Vera Tăbăcaru, șefa Centrului de Sănătate Nisporeni.

„Săptămâna aceasta se observă o scădere a numărului de persoane infectate cu COVID, față de săptămânile anterioare. La moment avem 70 cazuri de COVID pe tot raionul, dintre care 60 se tratează în condiții de ambulator, iar 10 în staționar. Cele mai multe cazuri se întâlnesc în Nisporeni, Vărzărești, Seliște, Bălăurești și Șișcani. În rest toate satele au câte un caz, două. În unele sate precum Ciutești, Brătuleni, nu este niciun pacient”, a declarat Vera Tabacaru.

Cu toate acestea, se atestă o creștere a numărului de infectări în rândul copiilor de până la 3 ani. 

„A crescut numărul copiilor până la 3 ani care se îmbolnăvesc. Asta înseamnă că părinții sunt bolnavi, se tratează singuri și copilul nu poate să spună și când se adresează cu copilul, părinții sunt sănătoși și copiii sunt bolnavi”, susține șefa Centrului de Sănătate. 

În raion, la moment nu există o secție cu profil COVID, însă persoanele care necesită spitalizare sunt transferate în instituțiile din capitală. Însă pentru a nu se ajunge la spitalizare, oamenii sunt îndemnați să se adreseze imediat la medicul de familie și să nu recurgă la auto-tratament.

„Având în vedere că COVID-ul în ziua de astăzi decurge într-o formă ușoară, timp de 5-6 zile se tratează, dacă pacienții se adresează la timp la medicul de familie și nu se ocupă cu auto-tratamentul. Și dacă se ocupă cu auto-tratamentul se adresează atunci când apar complicații, care se tratează mai greu. De aceea noi recomandăm ca toată populația să nu se trateze singură, să se adreseze numaidecât la medicul de familie prin telefon, dacă sunt cazuri urgente prin ambulanță, la 112, de început tratamentul la timp pentru ca să nu fie probleme cu complicații.  

La moment nu este nevoie de deschis secție pe raion, fiindcă sunt instituții la Chișinău unde se internează pacienții, dacă se adresează la timp. Nu avem probleme cu internarea. Există o conlucrare cu Urgența. Este necesar ca pacientul să se adreseze la timp pentru tratament. Pacienții au medicamente compensate dacă se adresează la medicul de familie, care nu i-ar pune la cheltuială. Numai trebuie să se adreseze”, a subliniat Vera Tăbăcaru. 

În contextul apropierii anului școlar, medicul a îndemnat părinții să meargă cu copiii la controalele profilactice și să-și administreze vaccinurile obligatorii împotriva diferitor boli, dar și împotriva COVID.

„Având în vedere că se apropie anul școlar, toți copiii trebuie să treacă controlul la medicul de familie când împlinesc vârsta când trebuie, conform unui program, să facă un control profilactic. Rugăm pacienții să respecte programarea la medicul de familie, iar dacă este o problemă cu timpul de așteptare – trebuie să solicite medicul de familie prin telefon, să facă o consultație, o adresare la timp, pentru depistarea acestei maladii. 

Rugăm populația să se vaccineze. Avem vaccin. Lumea se vaccinează cu doza I, booster. Acum copiii sunt în vacanță, pot veni să se vaccineze. Trebuie să prevenim această maladie prin vaccinare. Solicităm părinților să vină cu copiii să fie vaccinați, cu vaccinurile contra diferitor maladii, conform planului”, a menționat Vera Tăbăcaru. 

Nu în ultimul rând, șefa Centrului de Sănătate a reiterat importanța respectării măsurilor de prevenire a infectării cu COVID-19.

„Pe parcursul a doi ani, din experiența noastră ne adresăm cu un mesaj strigător pentru populație – să respecte igiena sanitară și să se gândească că la un pacient care are mai multe patologii poate cazul să decurgă greu, până la deces. De aceea, fiecare persoană este în drept să știe că trebuie să poarte mască, să fie responsabil de sănătatea sa și să se gândească la persoanele din jur, că merită sănătate dacă o să respecte aceste reguli. Să se adreseze la timp la medic, să respecte igiena personală, să poarte mască la necesitate și în locurile publice”, a conchis șefa Centrului de Sănătate. 

Potrivit ultimelor date ale Ministerului Sănătății, incidența cazurilor de COVID în raionul Nisporeni este de 148 la 100 mii populație. 

Numărul total al cazurilor de COVID în Republica Moldova a ajuns la 569 033. Numărul deceselor a ajuns la 11 725.  Până acum s-au vaccinat 1 063 425 persoane cu schema completă și 299 186 cu doza booster.

Related posts

Consiliul Suprem de Securitate va examina situaţia posturilor din Zona de Securitate

Albasat

Ștefan Gațcan s-a răzgândit: nu mai renunță la mandatul de deputat

Albasat

Moldovenii aflați peste hotare pot vota cu pașaportul expirat

Albasat

Leave a Comment