Portal de știri
Nisporeni Societate

Încă un medicament pentru diabetici și cardiaci va fi compensat pe jumătate

Un nou preparat destinat persoanelor cu diabet zaharat de tip II și insuficiență cardiacă va fi compensat în proporție de 50% din fondurile de asigurare obligatorie de asistență medicală. Este vorba despre medicamentul cu denumirea comună internațională dapagliflozinum. Decizia a fost luată de Consiliul pentru medicamente compensate din fondurile AOAM, transmite IPN.

Ministerul Sănătății precizează că dapagliflozinum aparține unei clase noi de preparate care conțin inhibitori specifici, utilizați în tratamentul diabetului zaharat. Totodată, medicamentul este recomandat de Comisia de specialitate în domeniul endocrinologiei a Ministerului Sănătății, fiind indicat pentru tratamentul de primă linie al persoanelor care au concomitent diabet zaharat de tip II și insuficiență cardiacă.

Conform estimărilor Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, circa zece mii de pacienți cu boli cronice vor beneficia de dapagliflozinum, pentru compensarea căruia din fondurile AOAM urmează să fie alocate anual 40 de milioane de lei.

Totodată, Consiliul pentru medicamente compensate a anunțat că a finalizat evaluarea dosarelor privind includerea altor 11 denumiri comune internaționale (DCI) de preparate în lista medicamentelor compensate: cinci DCI pentru tratamentul diferitor tipuri de cancer și șase DCI indicate în tratamentul bolilor, precum schizofrenie, epilepsie, astm bronșic, bronhopneumopatie cronică obstructivă, angină pectorală, hipertensiune arterială.

Decizia privind includerea medicamentelor în lista celor compensate urmează să fie luată după ce CNAM va negocia cu operatorii economici prețurile de producător, în scopul acoperirii cheltuielilor necesare din fondurile AOAM.

Related posts

Compania Amazon, după ce a fost amendată de UE cu aproape 900 milioane de dolari: „Decizia este lipsită de fundament”

Albasat

Moldova urmează să semneze un acord de 3,8 mln dolari pentru promovarea exporturilor în UE

Albasat

O persoană și-a pierdut viața în urma unui incendiu în localitatea Camenca, Glodeni

Albasat

Leave a Comment