Toate partidele politice care au acces în Parlament au obligația de a remedia în cel mai scurt timp toate inegalitățile în ceea ce privește participarea și reprezentarea echilibrată a bărbaților și femeilor în politică. Cu acest mesaj vine Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare în contextul unei analize a alegerilor parlamentare 2019 din perspectiva egalității de gen. Experții CPD au identificat în cadrul acestui scrutin mai multe tipuri de inegalități, care se referă la modul de prezentare a bărbaților și femeilor ca și candidați, veniturile și posibilitățile economice ale acestora, accesul la mass-media și percepțiile alegatorilor față de femeile și bărbații candidați, transmite IPN.
Potrivit Centrului Parteneriat pentru Dezvoltare, inegalitatea de reprezentare s-a manifestat prin faptul că partidele au desemnat mai puține femei și acestea au fost poziționate pe locurile mai puțin eligibile. Pentru circumscripția națională, toți concurenții electorali au respectat prevederile legale cu privire la cota minimă de reprezentare. Astfel, ponderea femeilor pe listele de candidați a înregistrat 41,8%. Chiar dacă partidele politice au desemnat mai multe femei pe lista de candidați, poziționarea acestora în cadrul listei a fost una destul de inechitabilă. Inegalitatea de venituri s-a manifestat prin faptul că venitul mediu al unui candidat bărbat este de două ori mai mare comparativ cu veniturile medii ale femeilor candidate.
Inegalitatea de a apărea „pe sticlă” s-a manifestat prin faptul că femeile candidate au apărut mult mai puțin și frecvent în cadrul dezbaterilor și publicității electorale, talk-show-urilor și știrilor din timpul campaniei electorale. Din totalul celor 144 de participanți, doar 23,6% persoane din partea formațiunilor politice au fost femei, ceea ce e aproape de două ori mai puțin comparativ cu ponderea femeilor pe listele de candidați (41,8% total pe liste și 28% pe primele 5 poziții). Spoturile cu în care apar mai multe femei sunt rulate mai rar. Inegalitatea de încredere s-a manifestat prin preferințele generice ale alegătorilor față de candidații bărbați. Datele colectate în baza sondajelor de opinie din preajma campaniei electorale arătau că o parte semnificativă a alegătorilor ar prefera să voteze un bărbat în circumscripțiile uninominale.
Pentru a remedia situația, experții CPD consideră necesară introducerea prevederilor de plasament 2/1 pentru toate listele de candidați. Astfel, la fiecare trei locuri, unul urmează să fie alocat pentru un candidat de sex opus. O altă prioritate, în opinia experților, este introducerea sancțiunilor prin refuzul de a înregistra concurenții electorali care nu respectă toate prevederile sistemului de plasament. De asemenea, trebuie introdus obligatoriu cota de reprezentare de minimum 40% la desemnarea candidaților de către partidele politice pentru alegerile parlamentare pentru circumscripțiile uninominale. CPD mai consideră necesară reforma radicală a finanțării partidelor politice și a campaniilor electorale. Legislația aferentă finanțării campaniilor electorale și a partidelor politice să fie modificată, pentru a reduce semnificativ (de 50 de ori) plafoanele de donații pentru partide și concurenți electorali.