Avocatul Ala Raevschi susține că „injustiția înflorește în Republica Moldova”, iar cei care trebuie să înfăptuiască justiția sunt înșiși infractori. Un exemplu de injustiție, spune Ala Raevschi, este dosarul lui Oleg Pruteanu.
Într-o conferință de presă la IPN, Ala Raevschi a declarat că Oleg Pruteanu este ținut ilegal în arest timp de 32 de luni, fără să existe o sentință, cu încălcarea flagrantă a Constituției și a Codului de Procedură Penală. Or, legislația prevede detenția în arest preventiv cel mult 12 luni și acest termen e acceptat doar în cazuri excepționale. Potrivit avocatei, există semne că acest dosar este la comandă, „semne asociate cu tortura deținutului Pruteanu”.
„Intimidarea avocaților și a altor părți pe dosar, șantajarea părților implicate pe caz, amenințarea martorilor, intimidarea judecătorilor de către polițiști și procurori, falsificarea vădită a pretinselor probe și documentelor – mă fac să cred că dosarul lui Oleg Pruteanu a atins limita unui fenomen, de la care pericolul se răsfânge nu doar asupra acestui caz, ci și asupra stării de lucruri în justiție și a societății noastre în general”, a menționat Ala Raevschi.
Potrivit avocatei, „procurorii au acționat la comanda superiorilor și au falsificat acest dosar”. „Și dacă ar fi ridicate, toate demersurile de prelungire a arestului preventiv, ar fi clare și acțiunile judecătorilor care le-au admis”. Avocata afirmă că persistă nu doar injustiție, ci și impunitate, iar cei care au comis ilegalități continuă să activeze în sistem. Astfel că unele petiții adresate conducerii Procuraturii, nici nu au ajuns la actualul procuror general. „Vreau să fac o adresare către procurorul general, să fie rupt acest cerc vicios”, a menționat Ala Raevschi.
Potrivit avocatei, lui Oleg Pruteanu i s-au adus învinuri și i-au fost atribuite calificări chiar de foștii conducători ai Ministerului Afacerilor Interne și ai instituțiilor subordonate. Dar nimeni nu i-a demonstrat vina.
Ala Raevschi a mai spus că „pe parcursul ultimilor ani, în jurul numelui lui Pruteanu organele de drept mimează lupta cu traficul de droguri în Republica Moldova. Truchează și fabrică dosare la comandă, vizând persoane nevinovate, doar cu un singur scop: de a sustrage atenția opiniei publice de la adevărații infractori”.
Conferința de presă cu tema: „Injustiția care omoară. Detalii grave din dosarul lui Oleg Pruteanu, ținut ilegal în arest timp de 32 de luni fără sentință. Scos, aproape mort, din greva foamei care a durat o lună. Ce spun experții în domeniu despre caz” face parte din ciclu de conferințe prevăzute în proiectul IPN „Injustiția la vedere prin mijloace multimedia”. Partenerul proiectului este Uniunea Avocaților din Moldova. Agenția IPN nu își adjudecă dreptul să decidă dacă organizatorii conferințelor de presă au dreptate în cauzele despre care vor vorbi, aceasta este prerogativă exclusivă a justiției, însă perioada exagerat de lungă, mult mai lungă decât prevede legislația, a acestor cazuri poate fi considerată drept act de nedreptate și injustiție evidentă.