Relația Republicii Moldova cu NATO și percepția societății cu referire la acest subiect trebuie revăzute. Opinia aparține comentatorului politic Ion Tăbârță și a fost expusă în cadrul unei dezbateri publice organizate de Agenția de presă IPN. Potrivit expertului, întărirea capacităților Armatei Naționale nu contravine statutului de neutralitate prevăzut de Constituție, iar întărirea relațiilor cu NATO va contribui la consolidarea securității Republicii Moldova.
Potrivit comentatorului politic, subiectul relațiilor Republicii Moldova cu NATO a fost ignorat mult timp, fiind invocat statutul de neutralitate care contravine apartenenței la un bloc militar. Ion Tăbârță spune că subiectul NATO trebuie intens discutat pentru a familiariza societatea cu avantajele de securitate pe care le oferă Alianța Nord-Atlantică.
„Subiectul NATO rămâne la nivelul academic, la nivelul studenților, experților și nu a pătruns în masă. Partidele de stânga au vorbit de fiecare dată de NATO în termeni negativi, partidele de dreapta, cu mici excepții, nu au abordat acest subiect. În contextul evenimentelor regionale, subiectul Alianței Nord-Atlantice trebuie popularizat. Trebuie explicat rolul ei în asigurarea securității. Cetățeanul de rând are posibilitatea să se informeze, însă, având ușor acces la informația pro-NATO, devine accesibilă și informația anti-NATO. Implicarea statului și actorilor politici este foarte importantă pentru a schimba percepția despre NATO în Republica Moldova”, a spus Ion Tăbârță.
Mai mult, potrivit expertului, inițiativele autorităților de a moderniza Armata Națională și de a consolida capacitățile de apărare ale Republicii Moldova sunt binevenite și necesare în contextul crizei de securitate din regiune. Ion Tăbârță spune că neutralitatea nu protejează Republica Moldova de eventuale atacuri militare.
„NATO nu se implică cu trupele sale în Ucraina și la fel nu se va implica dacă vom avea agresiuni militare contra altor state non-NATO. Totodată, NATO identifică o serie de instrumente prin care descurajează acțiunile agresive ale Federației Ruse. Faptul că state care nu sunt membre NATO au fost invitate la această reuniune NATO de la București transmite Federației Ruse un semnal clar că blocul Nord-Atlantic va ajuta aceste state să-și sporească securitatea. În prezent, presiunile asupra Republicii Moldova care vin din partea Federației Ruse nu sunt de ordin militar. Republica Moldova se confruntă cu o serie de alte probleme și ele au fost menționate de ministrul moldovean de externe la reuniunea de la București: e vorba de reziliența energetică, probleme social-economice, aspecte de securitate cibernetică. Acestea, în prezent, sunt principalele probleme cu care se confruntă securitatea noastră”, a explicat comentatorul politic.
Ion Tăbârță spune că participarea vicepremierului Nicu Popescu la reuniunea ministerială NATO de la București este un semnal clar că Republica Moldova este importantă în peisajul de securitate regională.
„NATO reprezintă acum umbrela care asigură cea mai multă securitate la nivel internațional în cazul unei agresiuni. Ucraina a rămas independentă datorită sacrificiului și dorinței de a rămâne un stat liber și de a nu fi controlată de un regim politic de tip dictatorial de la Moscova. Din păcate, societățile post-sovietice sunt încă ghidate de clișee sovietice alimentate de propaganda rusă. Neutralitatea sub aspectul de securitate ne duce pe o pistă falsă. Doar neutralitatea, fără a o menține prin capacitățile Armatei Naționale, este o pistă falsă și ne mințim pe noi înșine. Avem nevoie să revedem relația noastră cu NATO și să fie revăzută atitudinea existentă în societate față de NATO ”, a mai spus Ion Tăbârță.
Dezbaterea la tema „Moldova pentru prima dată la Summit-ul NATO: motive și efecte”, este ediția a 269-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”. Proiect susținut de către Fundația germană „Hanns Seidel”.
- Parlicov s-a întâlnit cu șeful Gazprom. Despre ce au discutat
- Republica Moldova va introduce gradual obligația de stocare a produselor petroliere
- Contrabandă cu 100 de tone de alcool etilic. Grupare deconspirată
- Nicolae Ciucă a demisionat de la PNL: „Am înțeles ce ați dorit să ne transmiteți”
- Transnistrenii își iau 9 zile de vacanță de iarnă