ALBASAT
Diverse

Iulian Groza: Moldova are o relație clară și structurată cu UE

Moldova are o relație clară și structurată cu Uniunea Europeană, atât pe dimensiunea relațiilor între instituții, cât și pe cea de legislație. Țara are acces la rețelele europene pentru ca să se alimenteze cu energia electrică și gaze naturale. Uniunea Europeană a crescut volumele de produse care pot fi importate de Republica Moldova ca să ofere „un colac de salvare” pentru producătorii autohtoni. Constatările respective au fost făcute de Iulian Groza, director executiv al Institutului pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), în baza rezultatelor monitorizării implementării Acordului de Asociere RM-UE, transmite IPN.

„În pofida faptului că Republica Moldova se confruntă momentan cu mai multe crize, Uniunea Europeană a decis să ne ofere un statut de țară-candidat într-un timp record și această decizie a fost luată într-un context foarte special – războiul din Ucraina. În situații de crize cel mai bine vedem cum putem să valorificăm avantajul pe care ni-l oferă Uniunea Europeană”, a afirmat directorul IPRE în cadrul lansării campaniei de informare „Moldova este Europeană”.

Iulian Groza a explicat că acum sunt nouă condiții de bază pe care Uniunea Europeană le-a cerut de la Moldova. Dacă țara va îndeplini aceste condiții, ea poate să treacă la următorul pas. Următorul pas este ca Moldova să deschidă negocierile de aderare cu Uniunea Europeană. Negocierile vizează cel puțin 35 de domenii și după ce toate domeniile vor fi  armonizate sau să existe un standard minim armonizat, doar atunci Republica Moldova va fi în stare să semneze Acordul de Aderare la UE. Înainte de a semna acest acord, statul trebuie să solicite părerea cetățenilor printr-un referendum.

Adrian Lupușor, facilitator național al Platformei Naționale a Forumului Societății Civile din PaE, a menționat că aceste condiții se referă la reforma justiției, transparentizarea finanțelor publice, deoligarhizarea țării, protecția drepturilor omului, inclusiv a minorităților etnice. „Sunt niște condiții care se află în corelație directă cu dezvoltarea țării. Este important că agenda de integrare în Uniunea Europeană este exact agenda de modernizare și democratizare a Republicii Moldova. Pentru mine asta este motivul principal de ce credem că societatea trebuie să discute mai mult procesele respective, care sunt strategice pentru țară”, a spus el.

Potrivit facilitatorului, campania de informare „Moldova este Europeană” vine să familiarizeze societatea cu itinerarul de dezvoltare a relațiilor bilaterale dintre Moldova și UE, inclusiv datorită semnării Acordului de Asociere RM-UE, cu procesul de aderare a Moldovei la Uniunea Europeană și principalele  avantaje care i le oferă eurointegrare.

Acordul de Asociere a fost semnat la 27 iunie 2014 și ratificat în plenul Legislativului de la Chișinău pe 2 iulie 2014. Parlamentul European a ratificat Acordul în cadrul ședinței plenare din 13 noiembrie 2014.

Related posts

CNA a descins la Chișinău, Orhei, Rezina și Nisporeni

AlbasatTV, Nisporeni

În satele din Nisporeni se desfășoară o campanie de prevenire a incendiilor și intoxicațiilor

AlbasatTV, Nisporeni

Comisia Europeană cere Chișinăului planuri până a fi oprit tranzitul de gaze prin Ucraina

AlbasatTV, Nisporeni

Leave a Comment